Alla i min familj är medelmåttor

Många av oss har barn eller har ambitioner att skaffa barn. Det ligger i vårt DNA att föra våra gener vidare och dessutom ge vår avkomma förutsättningar att få det bättre än oss själva.

Med uttalade förväntningar (men i många fall outtalade) väntas våra barn även VARA bättre än oss själva. Inte sällan pressas dom fåfängt in på utbildningar och vägar som föräldragenerationen sett som värdefullt och rönt status. Något att stoltsera med på middagar med vänner och bekanta.

Förnekar inte att jag uppskattar klassisk bildning, men kanske främst som olja i det sociala maskineriet, för kritiskt tänkande och ett evidensbaserat förhållningssätt.  Men det har ofta mycket lite att göra med en modern arbetsmarknad annat än en historisk biljett in på den samma.

En dynamik som upprätthålls med “har jag investerat fem specialiserade år på universitet kommer ingen in här som inte också gjort det“.

Dagens arbetsmarknad

Min bild av dagens arbetsmarknad är att den i realiteten behöver kompetensbredd, snarare än djup hos medarbetarna. Min erfarenhet av exempelvis indiska programmerare/ingenjörer är att dom är långt ifrån verksamhetsfrågor och själva syftet av det dom gör. Allt blir en spik i deras enda ”hammar-värld”.

Förändringstakten och behovet av ständig omställning saknar motstycke jämfört med bara 30 år tillbaka i tiden. Att då ha investerat extremt mycket tid, pengar och engagemang inom en specialiserad utbildning, gör att man är obenägen till förändring och envist försvarar status quo. Är man specialiserad DVD ingenjör kommer man envist förneka streaming-tjänsternas intåg……

Förverkligande

Jag tror vi gör våra barn en otjänst om vi försöker förverkliga oss själva via barnen genom att använda gårdagens strategier. Tycker mig se föräldrar som vill specialisera sina barn från tidig ålder och framåt. Oavsett om det gäller sport, utbildning eller annat. PK-normen säger ”alla får vara med”, ”alla får vara lucia”, men det underliggande föräldrakravet skvallrar om något annat.

Slutsats

Min tro är att vi borde släppa lös kidsen i ett flexibelt brett lärande och prövande. Allt ifrån mer eller mindre obskyra kurser på universitetet till allsköns olika arbetsplatser. Steve Jobs lär ha sagt att; om han inte gått sin ”meningslösa” kalligrafi-kurs på universitetet hade Apples design aldrig uppstått.

Min familj och jag är förmodligen medelmåttor med snarare bredare än djupare kompetensregister hela bunten. Ingen av oss är direkt kirurger specialiserade på vänsteröron. Vad beträffar mina döttrars fotbollskarriär, så är epitetet medelmåttlighet närmast en komplimang.

Däremot upplever jag att det finns en öppenhet, flexibilitet, anpassningsbarhet och förmåga att se sammanhang. Och dessutom har vi jävligt roligt i vår medelmåttlighet…….

Helg

Den här helgen blir det ett cineastiskt tema. Vi har köpt biljetter till Göteborgs filmfestival (streaming) och eftersom jag är snål kommer jag att se så mycket film som möjligt.

Redan sett den underbara filmen En vit vit dag. Rekommenderas varmt! Ser i smyg även fram emot “porrdramat” Pleasure.

Bring out the popcorn! Och om du vill, så prenumerera på Sveriges mest esoteriska spellista!

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *