Ägandet i tiden

När jag var barn så hade vi ett stort vardagsrum. Det var alltid välstädat, stora mjuka soffor och vid ena väggen en flygel. Men det var oftast relativt kallt och ogästvänligt när det inte var gäster där.

I ena änden fanns ett ”bibliotek” där jag, åtminstone en gång i veckan, lystet slog upp ”bröst” i Bonniers uppslagsverk för att bese de fina illustrationerna…. I samma uppslagsverk fanns också intressanta bilder på olika människoraser och deras olika karakteristika.

Där fanns sannolikt flera böcker som aldrig skulle/borde skrivas idag. Det fanns exempelvis en upplaga av Mein Kampf trots familjens avsaknad av ”bruna” sympatier.

I mitt eget rum fanns alla utgåvor av Tintin, så även Tintin i Kongo. Serietidningen Agent X9 med min första erotiska projicering; den lättklädda, coola, kurviga Modesty Blaise.

Skivspelaren spelade Alice Cooper’s Cold Ethyl (som jag senare förstod handlade om nekrofili)

I vår VHS fanns mina italienska skräckfilmer vars ingredienser bestod av mördare, våldtäktsmän och lättklädda bystiga kvinnliga offer utan repliker.

Idag

Nu lever vi i en tid som är ängsligare än någonsin. Statyer av Karl den 12:e och Carl Von Linne bör självklart tas ned, filmer klipps om eller skrotas, det bråkas till och med om namnet på ett utställningsrum på konstfack.

De individer som är mest kränkta och är mest offer blir till en högljudd adel i skolor, på arbetsplatser och i samhället i stort. Företag och institutioner förhåller sig ängsligt och undergivet till denna adel. Varje kränkt åsiktsströmning renderar underkastelse, skam och försäkran om bot och bättring.

Åsikt

Ett samhälle skall utvecklas och så även vi som lever i det. Men mitt barndomshem och dess rekvisita representerar sin tid. En svunnen tid med andra värderingar. Äldre statyer, litteratur, musik och film likaså.

Jag är även av åsikten att äldre människor skall kunna förlåtas för ett förfluget ord eller en daterad åsikt av deras tid. Naturens eget change managmenet tar ändå hand om det. Nämligen döden.

Hur skall vi betrakta historien om vi försöker formatera bort alla tidigare strömningar, åsikter, vetenskaper etc. Hur sunkiga vi än tycker dom är idag.

Till det farliga

Inom i stort sett alla områden går vi från att fysiskt äga till att äga digitalt eller streama. Personer i min ålder kanske har sina ”Mina vänner” böcker på vinden. Idag hyr vi en plats på en Facebook eller Instagram-plattform i utbyte mot vår integritet.

Vi äger inte mycket fysiska böcker, utan läser i digital-/ljudform från Amazons plattform. Filmer vi konsumerar finns på plattformar som Netflix, Disney och HBO. Musik streamar vi på Spotify.

Många av dessa plattformar är kanske också de mest ängsliga, politiskt korrekta och rädda av alla. Därför tar dom inte sällan på sig rollen att uppfostra oss användare.

Boken vi köpte upphör att finnas för oss. Filmerna är omklippta och de sociala plattformarna du investerarat tusentals timmar på, byter avtalsform och blockar dig. Låtar med “fel” värdegrund försvinner från Spotify.

En obehaglig maktkoncentration av åsiktspoliser som för tankarna till totalitära regimer. Något som inte fanns i en pre-digital värld av fysiskt ägande.

En liten period i tiden med den nya adelns, enligt mig ibland ganska extrema åsikter, kommer sannolikt att forma mycket. Detta tack vare det höga tonläget och centraliseringen till få plattformar inom många områden samt att det fysiska ägandet upphört. Kommer detta kanske te sig underligt när man i framtiden försöker betrakta vår historia?

Helg

Projektet jag jobbar i har emellanåt sina utmaningar, så jag ser fram emot en tidig AW på fredag. Har även införskaffat några flaskor Sancerre som skall inmundigas tillsammans med skaldjur.

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.