Nöjd med din spegelbild?

Vad kommer människor att säga om dig när du slutat på ditt jobb eller ditt konsultuppdrag? Eller kanske ännu viktigare, vad kommer människor att säga om dig när du är död?

Vi försvinner olika fort från människors medvetande men en sak är säker och det är att, när vi väl försvinner/dör så styr vi inte berättelsen om oss själva.

Jag berörde det i ett tidigare inlägg, men jag upplever en närmast sjuklig konformism, inställsamhet, brist på integritet och karaktär i vår tid.

Det gagnar inte våra arv.

Fårskocken

Vid minsta vindpust i kappan så rusar hela skocken åt ett och samma håll. Nästan alltid baserat på känsla snarare än eftertänksamhet och fakta. Och det spelar ingen roll om det är nya trendiga projektmetoder eller allmänna åsiktsströmningar. Vi springer ängsligt efter majoritetens minsta rörelse.

Jag tror att det finns flera anledningar till den känslostyrda flockmentaliteten. Men en del beror förmodligen på ointresset att konsumera längre texter, fördjupningar och analyser som får oss att tänka själva. Vårt ”attention span” har minskat till sekunderna det tar att scrolla på Facebook, Instagram eller Tiktok.

Vi blir till uniforma får i en gigantisk fårskock.

Bekräftelse i skocken

När vi väl står där i fårskocken bräker vi alla i syfte att bekräfta vår tillhörighet. Like-knapparna smattrar från alla servila män när det talas om ”gratis” mensskydd eller genus kvotering. Dom struntar i mensskydd, jag lovar!

Vi hyllar/försvarar unisont BLM’s ockupation av Portland, men föraktar MAGA-folkets osmakliga dito av kongressen.

Politiskt korrekta despotiska polices som införs på bred front i företag dyrkas gemensamt baserat på dagens vindriktning.

Trump skall bort från Twitter, men islamistiska hatpredikanter skall vara kvar. Det är en sååååå enkel slutsats.

Den uppskrämda majoriteten kallar överviktiga för hälsosamma och smala för osunda. Oavsett om det är sant eller inte. Dom överviktiga får vara lättkränkta men inte dom smala.

Vi bräker till gemensamt stöd för intersektionalism och rätten att vara den man uppfattar sig att vara. Inga problem att försvara könskorrigering även hos unga prepubertala, men vi rasar mot att män som konverterat till kvinnor skall få tävla i damidrott.

Slutsats/fråga

Mycket av ovanstående är inte lätta frågor och jag har respekt för de flesta åsiktsriktningar. Men om vi skrapar på ytan om var vi står, om man inte tänkt själv, bara följt fårskockens riktning. Hur ser man då på sin spegelbild? Om man vill nyansera i tanken men bara är tyst, hur mår man då?

Hur känner man sig när vinden vänder, gruppen byter håll och man följer med?

Vi behöver odla vår integritet och karaktär om vi vill att berättelsen om oss själva skall vara rätt, om ens existera efter vi dött. Men kanske viktigast för vår spegelbild när vi lever.

Dessutom lever vi i en demokrati och det lägger ett ansvar på varje person att forma denna. Då går det inte an att basera alla sina åsikter på känslor och dagens vindriktning.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *