Mellanchefernas död

Begreppet mellanchef kan ibland kännas en smula obsolet. Ett arv från en tid av ”chain of command” då de illitterata arbetarna skulle styra av den som var liiiiite smartare. Idag begränsar mellanchefer ofta progress genom att inte våga eller ha mandat att fatta beslut.

Men deras, och motsvarande positioners tid är snart över och jag skall förklara varför samt dessutom varför dom kan bli farliga.

2 krafter i kollision

I vårt sovrum står det en amerikakoffert. Med en nagellackslik färg står det i rött ”Gilbert”. Den kofferten innehåller allsköns saker som tillhörde mina förfäder. Har ögnat igenom en dagbok som beskriver resan från ett fattigt Sverige till möjligheternas Detroit Michigan.

Tack vare en boomande ekonomi, industrialism fanns en aldrig sinande källa till arbete och det fanns möjligheter i överflöd.

Idag flyr människor från Centralamerika (Honduras, El Salvador, Nicaragua) för ett bättre liv i USA. Människor från Afrika och Centralasien flyr till Europa, ofta helt utan asylskäl annat än ett hopp om att få ett bättre liv. Precis som mina förfäder.

I Europa och USA hålls ekonomierna uppe till stora delar av effektivisering. Digitaliseringen och därmed automatiseringen gör att vi kan erbjuda produkter och tjänster på ett nytt sätt.

Framförallt enklare uppgifter automatiseras bort och dödsrycket vi ser för dessa arbetstagare är i en plattformsbaserad daglönarekonomi.

Krisen

Min, kanske något dystopiska spaning, innebär att de första som halkat ner i prekariatet är den möjlighetssökande, invandrade ”underklassen” med låg utbildning och dåliga språkkunskaper. Vi kan se dom inom Foodora, Uber eats, Uber etc. Detta är dock en ganska medellös grupp som ofta lever i ett skuggsamhälle med svårt att organisera sig.

Nästa våg av automatisering kommer däremot drabba tjänstemän/medelklassen. Bland annat den grupp som levt på meriter i form av kön, nationell tillhörighet, nepotism eller annat som gjort dem till förflackade mellanchefer.

Den här gruppen är farligare för den kommer förlora prestige och makt som dom tidigare haft samt att dom har en förmåga att organisera sig.

Dom (och därmed också den fösta gruppen) kommer också att fångas upp av politiska strömningar som inte kommer från den snobbiga vänstern eller från den kapitalistiska högern. Dom fångas upp av politik som tar deras problem på allvar, likt Åkesson och Trump.

Slutsats

Några hävdar att automatisering, AI, etc. kommer skapa mer jobb än man tar bort. Jag är INTE av den tron. Jag är övertygad om att vi kommer se extrema slitningar i samhället de närmaste 20 åren till följd av automatisering.  Vi har alltså två krafter som motverkar varandra. Dvs motsatsen till mina förfäders flytt till USA.

Stormningen av Kapitolium är en teaser av vad som komma skall. Är ganska säker på att underrättelsetjänster runt om i världen förbereder sig för just detta.

Annars är allt toppen…….

Helg

Nu är det dock snart helg och efter en (nästan) vit månad så åker några Peroni fram och kanske en flaska rött. Dessutom blir det en squash-match. “Squash“… jag vet att jag är old school.

Mellanchefer och alla andra kan åtminstone stärka sig med en spellista som gör er snyggare och gladare i helgen.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.