2021, IoB och fredag

Efter osunt leverne under den dekadenta julledigheten har vi nu gått in i ett sundare 2021 med ett vaccin i antågande. Och som en god vän till mig sa, ”nu gäller det att inte dö på mållinjen”.

Trots Covid och mörker på många håll i världen så har jag tillförsikt för 2021. Digitaliserings-hypen har lagt sig och blivit det nya normala. Trots det ser jag människor och företag som fortfarande inte riktigt knäckt själva den digitala koden för hur digitala förmågor kan appliceras på dem och deras företag.

Mina (digitala) rekommendationer för 2021

Fokusera inte på att bli den stora disruptiva plattformen som skall ta över världen och bli en one stop shop för din bransch. Vet att jag låter negativ, men jag ryser av medlidande när jag hör ”vi skall bli vår bransch Amazon”. Sluta prata Uber och Air BnB! Fundera istället på din egen fina affär och hur alla digitala förmågor kan appliceras på den.

Gör klart de digitaliseringsinitiativ du påbörjat. Starta inte hela tiden nya initiativ baserat på nya trender. Har du flera initiativ så konsolidera dessa till att, antingen fokusera på automatisering (reducerade kostnader) eller en förändrad kundupplevelse (ökade/förändrade intäkter).

Fundera på den data du har idag. Se till att ha ordning på den. Vad kan du göra med den för att uppnå automatisering eller förändrad kundupplevelse? Om du kompletterar med ny data, vad händer då?

Internet of behavior

En spaning är en kommande explosion av ”Internet of behavior”. Försökte mig på en förklaring i ett tidigare inlägg, men jag lyckades nog inte så bra…..

I 10 år försökt beskriva den digitala dynamiken utifrån kombinationen av uppkopplade människor, saker och platser. Fortsatt ett bra sätt att fundera på vad som händer i mitten!

Kina har som bekant ett rätt obehagligt ”credit system” som straffar eller uppmuntrar medborgare utifrån deras beteende. Något som förenklas av just uppkopplade saker, människor och platser.

Den här strukturen kommer att kommersialiseras för att mäta och styra oss, men vi är bara i början. Du har redan idag en ”score” hos dina e-handlare för hur mycket du returnerar, hur mycket du handlar fullpris etc.

Med IoB kommer allt mindre “events” i våra liv fångas upp av strömmad data som algoritmer sedan agerar på i syfte att styra oss i den ena eller andra riktningen.

Väl värd utveckling att hålla koll på av flera orsaker.

Fredag

Känns som jag halvjobbat de senaste 2 veckorna, men på måndag exploderar verkligheten i ansiktet. Ganska kul efter en överdos av familj, toddy och brasa.

Enjoy your weekend

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *