Vänta inte med att vara generös

Nu är det fredag och det innebär mitt fall sannolikt inte mer än att man går från en kontorsstol, häller upp ett glas vin och sätter sig i soffan några meter bort. Har varit groteska veckor rent jobbmässigt, men än värre för några av mina kollegor. Hatten av för dom.

Generositet

Jobb

Många av oss har någon gång upplevt känslan av att abrupt mista ett pågående konsultuppdrag eller kanske en anställning. Tusen saker går genom huvudet. Vem ska jag kontakta? Hur får jag mat på bordet? Vad kommer min partner att säga? Vad kan jag egentligen?

Så vi kastar oss över våra nätverk och Linkedin i ett inställsamt försöka att få hjälp. Detta trots att vi kanske aldrig bidragit, varit generösa och interagerat när saker fungerade väl för oss.

Tips: Var generös och se inte varje interaktion med ditt nätverk som en möjlighet att sälja något, ytligt förkunna din förträfflighet eller få hjälp. Ge istället av dig själv, dina kunskaper och dina erfarenheter. Dom är värda mer än vad vi ofta tror. Var modig och generös.

Relationer

Jag har inte upplevt känslan av att bli lämnad på väldigt länge, men att ha en partner som bestämt sig för att avsluta en relation bör vara en avgrundsdjup känsla. Rädsla, kränkthet, ångest och frustration.

Den som valt att lämna får helt plötsligt höra våra mest djupa känslor, kärleksbetygelser och ärliga respektfulla tankar som vi inte sagt sedan relationen startade.

Tips: Min fru skulle skratta ihjäl sig om jag skrev något här, så jag avstår…….

Vänner

Jag har inte speciellt många aktiva vänner kvar. Får knappt ihop till ett padel-spel har jag noterat. Har dock några få fantastiska vänner i min närhet. Personer som jag tycker om för det dom är och inte deras fernissa. Jag hoppas att det är ömsesidigt.

Tips: Var extremt rädd om riktiga vänner. Glöm dina fem hundra ”vänner” på Facebook. Fokusera istället på dina få riktiga vänner. Låt inte värderingar, sociala skillnader, politiska åsikter slita er isär. Var emotionellt och praktiskt generös! Dom kommer sannolikt vara där i dina up’s ’n downs. Det kommer inte dina Facebook-vänner att vara.

Slutsats

Generositet är inte bara ovanstående för mig. Det är också att våga ha egna åsikter och bjuda på dessa i en nervös värld av konformitet. Att våga lufta uppfattningar som man står för och som kanske inte alltid är 100 procent politiskt korrekta. Generositet är också att våga fatta obekväma beslut, ställa krav när ingen annan gör det. (Kudos just nu till min gode vän Göran för det sistnämnda)

Helg

Nu väntas helg som jag skall tillbringa med min kära Xantippa, blaserade dotter och hennes vivör till pojkvän.

Sedvanligt bjuder jag en spellista som garanterat gör dig gladare och snyggare i helgen!

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *