Känner du din tvilling?

Min huvudsyssla har i många år uteslutande varit fokuserad på Customer experience-relaterade frågeställningar. De senaste åren har dock svängt över en del till asset management. Kanske kan upplevas konstigt, men sättet man hanterat kunddata vill man till stora delar idag applicera på sina tillgångar (ofta olika typer av infrastruktur). Dessa tillgångar ser man som entiteter man vill känna, förstå och närmast ha en relation till.

Därför har allt fler börjat skapa mer eller mindre exakta digitala kopior på sina viktigaste assets. Inte minst för att förstå sakernas tillstånd i realtid och därmed kunna styra underhåll, händelser, åtgärder etc.

Spaning

Det som hänt inom asset management och digital twins kommer sannolikt att ske i relation till människor. Dvs företag, organisationer, offentlig sektor, sjukvård kommer att skapa digitala tvillingar av oss människor. Alltså inte bara ett record i en ouppdaterad CRM-databas. Precis som för assets är det rätt ointressant med statisk data om oss. Vi vill ha strömmad realtidsdata i syfte att påverka handlandet.

Jag är fullt medveten om att Facebook m.fl. redan gör delar av detta, men jag tror vi kommer se det i en bredare kontext, hos fler organisationer och utifrån en ökad kombination av datakällor. Dessutom får allt fler den tekniska och analytiska förmågan att fånga det digitala damm vi lämnar efter oss och kan genom smarta algoritmer styra oss närmast i realtid..

Pandemin kommer också att driva ett förändrat beteende i den interna organisationen. HR-avdelningar kommer ha digitala tvillingar av sina anställda, inte minst med tanke på att vi inte är på jobbet. Samma algoritmer som identifierar nedgången i produktivitet hos en flygplansmotor kan användas på de anställdas digitala tvillingar. Behöver den smörjas eller helt enkelt bytas ut……….

Jag saknar fortfarande de etiska diskussionerna i dessa frågor, men kanske framförallt förvånas jag av avsaknaden av dem. Passar på att promota ett 2 år gammalt inlägg om etik. (eg. skryter om spaning pre nobelpriset/Crispr).

Slutsats

Jag tror att, dynamiken/logiken från digital twins inom industrin kommer att appliceras på oss människor som bara blir ytterligare en entitet i de komplexa ekosystem som alla organisationer verkar i. Sättet dom digitala jättarna idag styr enskilda personers handlingar i olika riktningar kanske blir mer mainstream.

Helg

I helgen ska vi åka till vår lägenhet och jag får sätta upp flera av mina underbara lampor. Jag var besatt av lampor i allmänhet och av Ingo Maurer i synnerhet redan som 20-åring och tiggde till mig en svindyr lampa i 21-årspresent. Jag älskar mina lampor även om min närmaste omgivning ibland hatar dom.

Hoppas alla får en fantastisk helg.

Släpp din spellista från tiden du var 25 . Det är en fiktiv tidsmaskin som aldrig tar dig tillbaka dit. Omfamna gubbens spellista, den gör dig gladare, snyggare och mindre reaktionär!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *