Demokrati…..

Jag är ingen förespråkare av allt för mycket demokrati i stora projekt. Den eviga svenska förankringen i alla lager gör att projekt, antingen aldrig blir färdiga, eller att resultatet blir urvattnad mellanmjölk.

Men jag har funderat på demokrati i ett bredare perspektiv. Har hävdat i 20 år att Internet och vår tid demokratiserat allt. Att alla har en möjlighet att skapa det man vill, formulera det man vill, bli det man vill. “Jag” har rätt i teorin, men fått fel i praktiken.

Yttrandefrihet

För en tid sedan fick jag rådet av en person i min närhet att aldrig (läs; sluta) röra mig i toxic områden som politik, genus, hudfärg etc. Men jag känner att jag står på ett etiskt betongfundament till värdegrund i dessa frågor, men har inte heller svårt att justera kurs baserat på ny information.

Kan direkt säga att jag inte är speciellt förtjust i ”fundamentalistiska” åsikter i fråga om genus-krig, Black lives matter, inskränkt rasism, politisk korrekthet, intersektionalism mm. Något som ibland uppfattas som provocerande. Men visst tassar jag i emellanåt och på Internet i synnerhet.

Det finns dock en liten grupp som inte behöver vara lika försiktiga. Dom som antingen har ett socialt/internet kapital eller ett starkt ekonomiskt kapital. Alexander Bard, Robert Aschberg, Hanif Bali, Jan Guillou kan säga i stort sett vad dom vill. Och dom är hyllade, för att inte säga dyrkade för det.

Vi andra 99 procent har inte råd att ta den risken och blir därför en del av en konformistisk grå massa, som i smyg måste (tvingas) hålla på ytterligheter på var sin sida i alla polariserade åsikter.

Kanske just därav polariseringen och bristen på diskussion och i slutänden nyans?

Yttrandefrihet på jobbet

Företag, organisationer och myndigheter är extremt nervösa i nästan alla frågor idag. Man hyllar visselblåsare, förespråkar transparens, talar om högt till tak, men det är inte sant. Med ett förfluget ord eller ”fel åsikt” förflyttas allt tillbaka till medeltiden och dess häxprocesser. Människor bränns på sociala bål och den rädda massan tittar på och hoppas att dom inte är näst på tur.

Detta i sin tur är en orsak till att transformationsprojekt är så svåra. I status quo är den personliga risken liten. I förändring exponeras den. Det finns inte många Sokrates bland storbolagen.

Slutsats

Slutsatsen är att jag haft fel. Internet har inte demokratiserat oss. Vi är skrämda till tystnad.  Priset för en egen spännande åsikt är allt för högt. Därför översvämmas Internet av katter, vinglas i motljus och mysiga taco-kvällar med kärnfamiljen.

Helg

Nu är det helg igen…. Och snart jul. Den som orkar och vill kan konsumera min något filosofiska julhälsning från 2017. Andra kan bara njuta av en spellista som gör dig snyggare och gladare i helgen.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Demokrati…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *