Sund återgång?

För nästan exakt 1 år sedan gjorde jag ett medvetet uppehåll i mitt skrivande. Då hade jag regelbundet, utan uppehåll skrivit inlägg i 11 år.

I mitt senaste, 12 månader (pre-corona) gamla inlägg skriver jag ” Arter som växer sig för starka kollapsar till slut under en pandemi eller någon annan företeelse.” Hmmmm.

De senaste 10 månaderna har varit speciella för oss alla. Vi förhåller oss olika till isolationen, ensamheten och det som pandemin har fört med sig. Som relativt introvert grubblare har jag sannolikt klarat mig bra jämfört med mina extroverta, partyälskande, sociala systrar och bröder.

Som tur är har jag en fru som påminner om vikten av klädstil, personlig hygien samt behovet av att träffa människor.

Back to basic-spaning

Det finns fortfarande en stor grupp som i brist på fördjupning försöker stärka sin allt mer devalverade sociala valuta genom ytlig besatthet och likes av Elon Musk, AI, Crispr och robotar. Jag tycker mig dock se ett intresse för återgång till reella värden bland allt fler. Reella värden som förstärks av tekniken, men där tekniken blir sekundär. Trots att den är en förutsättning.

Människor som är trötta på videos om saker som inte går att applicera på deras egna organisationer. Videos som alltid är flera steg före de transformeringsinitiativ man själv tagit.

Verkar även finnas en ökad efterfrågan på klassiska restauranger, klassiska hotell, klassiska upplevelser, klassiska drinkar. Och gud bevare mig, även klassiska, närmast reaktionära värderingar bland yngre personer.

Statusen falnar

Sedan digitaliseringens intåg har det funnits ett antal individer i varje organisation som varit intresserade av digitaliseringens framkant. Individer som plågat och skrämt organisationen och dess medarbetare för sin senfärdighet i relation till all ny teknik.

I tio år har dessa personer haft ett maktövertag, fått status och budget för en uppsjö av mer eller mindre meningslösa digitala initiativ.

Dessa “digitala pionjärer” har agerat i relation till storbolagens nervösa, politiskt korrekta teaterskådespel, deras ensemble av strategiskt nakna mellanchefer som spelar olika roller i tragedier på temat personlig riskeliminering.

Men videos på robotar, självkörande bilar och IoT har blivit som katt-videos och har ett närmast löjets skimmer över sig.

Min slutsats

Jag ser en, enligt mig nykter, tendens till återgång av mer traditionella värden. Värden som verklig förändring/transformation, effektiv kostnadsreduktion, ökad lönsamhet, bättre beslutsunderlag, automatiserade processer, bättre produkt-/servicekvalitet. Snarare än svepande ord om data som råvara, floskler om “start up företagskultur”, framtida vinster genom sociala nätverkseffekter och spännande appar.

Har ingen aning om denna spaning är rätt, men jag skulle välkomna det.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.