Är du en kappvändare?

Är är helt tagen av boken ”Madness of the crowds”. (de 99% som aldrig kommer läsa boken kan se videon via länken) Jag tänker personligen inte vara budbärare av kontexten med risk för att solka ned det briljanta innehållet. Men så mycket kan jag säga är, att flockbeteendet och besattheten vet inga gränser när det gäller synen på exempelvis ”ras”/hudfärg, kön, sexuell läggning etc.

Men det fick mig att tänka på andra flockbeteenden som jag är säker på bottnar i en ängslighet att vilja tillhöra den flocksökande majoriteten. Vi hatar Trump? Självklart! Vi hatar vad amerikaner gjorde i Guantanamo? Jajamensan! Men vi kunde utan problem låta våra egna IS-krigare stanna utan rättegång i syriska fångläger. Vi verkar inte bottna i värderingar utan vi nöjer oss med kappvändande förenklingar.

Men det här är inget politiskt inlägg, utan mer en reflektion på samma tema ur ett affärsmässigt perspektiv. Besattheten av bolag som Tesla och Uber, renderar i delningar och kommentarer i överflöd. Nästan alltid i syfte att markera sin egen personliga relevans i samtiden. Men kommer Uber att bli lönsamt? Jag är skeptisk till delar av deras affärsmodell! Kommer Teslas hype och ”försprång” att vara länge till? Förmodligen inte! 

Kommer Elon Musk och Space X att kunna frakta värdefulla mineraler från rymden till jorden? Svårt att se lönsamheten i det! Kanske har jag fel, men var finns den nyanserade diskussionen om detta? Att ifrågasätta Tesla eller Uber som företeelser är ett affärsmässigt socialt självmord som gör att man framstår som en reaktionär och oinformerad gubbe.

Jag har skrivit till leda om Amazon, som de flesta hyllar unisont, men som enligt mig är en monopolistisk ide som vi inte vill eller kan se konsekvenserna av. Det är en gåta för mig att man hyllar en monopolistisk ide där riskkapitalister pumpar in pengar i syfte att förgöra konkurrens och skapa monopol. Vilket samhälle vill ni som hyllar Amazon ha? Vilken typ av stadskärna? Vilken typ av lokal eller nationell affärsdynamik? Var finns den diskussionen?

Plattforms- och gig-ekonomin är ju fantastisk? Kommer en somalier eller syrier på en damtrampcykel genom ett regnigt Stockholm och lämnar av Sushin vid dörren för 30 spänn. Kanon! Hen får jobba trettio timmar om dagen för att få en vettig lön! Var finns fackföreningarna i dessa diskussioner? Hur ser vi på människovärde?

Min fundering

Lika urbota korkat som intersektionalisterna, genuskrigarna och rasfundamentalisterna har tunnelseende, har näringslivet det samma!  Hur många av alla digitala, kravlösa, grunda opportunister, funderar ens på koncentrationen av makt som skapas via dom digitala monopolen? Vad innebär den? Var finns den diskussionen på Linkedin?

Detta är dessutom skrivet av mig som är en pro-kapitalistisk person med närmast socialliberala åsikter……

Men den gamla vita mannen är nog död och helg!

Artisten, den känslomässiga och brilljanta Parham har en spelning som jag ville gå på med min fru. Något som dottern fick höra. ”Pappa jag ryser när jag tänker på det. Du är hundra år, daterad, bedagad, din och mammas tid är över!!! Har ni inte förstått det…. ”. Vi stannar hemma.

Ha en fin helg och prenumerera gärna på gubbens spellista! Den kommer att göra dig gladare och snyggare i helgen!!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *