Destruktiva relationer

Som de flesta andra reagerade jag med bestörtning över dokumentären om Josefin Nilsson. Jag såg den tillsammans med min fru och vi hade en lång diskussion efteråt. Jag hävdade att vi inte heller får decimera kvinnor genom att säga att dom inte har ett eget ansvar att lämna destruktiva relationer.

Nästan omgående fick jag en utskällning för mitt resonemang och en förklaring att dessa kvinnor är manipulerade, hjärntvättade av sin destruktiva partner.

Vi diskuterade vidare om hur man reagerat om ens barn fastnat i en sådan relation.

Men jag framhärdar fortfarande, trots all tragik, att vi måste vi åtminstone försöka odla det personliga ansvaret.

Din egen och dina barns destruktiva relation

Just nu lever merparten av personer i västvärlden i destruktiva relationer som dom inte kan lämna, för dom är manipulerade och hjärntvättade av digitala affärsmodeller som dagligen våldtar den personliga integriteten och extraherar värde på människors bekostnad!

Digitaliseringen har möjliggjorts av en kombination av 3 entiteter. Uppkopplade människor, saker och platser. Dessa källor har skapat en röd tråd hos i stort sett alla ”digitala affärsmodeller”. Det som Shoshana Zuboff kallar “övervakningsekonomin“.

Värdet ligger i att veta så mycket som möjligt om dig och sedan manipulera dig. Automatisera de val du gör! Det kan man göra för att man vet dina känslor, intentioner och rädslor i realtid.

  • Uppkopplade saker – Internet of things är ett sätt att övervaka hela eller delar av ditt liv. En uppkopplad tandborste har INGET med din tandhygien att göra. Inte heller en uppkopplad dammsugare eller något i det ”smarta hemmet” är kopplat till ett reellt värde. Den ENDA uppgiften den har är att veta saker om dig.
  • Uppkopplade platser – Google maps, beacons, positioneringssystem i varuhus har ETT syfte och det är att veta var du är. Du byter känslan av att vara övervakad mot enkla tjänster som är väsensskilda från företagens grundläggande affärsmodell.
  • Uppkopplade människor – I 10 år har jag skrivit om hur vi devalverar vår personliga integritet i sociala medier. Tänker därför inte utveckla det

Slutsats

Vi lever i en extremt destruktiv relation till digitaliseringen. Vi är manipulerade, hjärntvättade, men vi måste orka se nyktert på det. Vi som har barn har också ett gigantiskt ansvar att lära dom att hantera och förstå dynamiken i detta. Själv har jag misslyckats TOTALT med det.

Soshana Zuboff

Jag rekommenderar alla att läsa boken “The Age of Surveillance Capitalism“. Den är lång men extremt träffsäker och manar till eftertanke. Läs den redan i påsk!

Om du inte gillar att läsa böcker så se/lyssna på videon nedan (Tack Arild Bloemendaal)

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *