Ingen gillar en party crasher!

Kanske är jag en party crasher som stör i den digitala festen! En digital fest som till stora delar bygger på lögner. Men var lugn, du är bara mänsklig. Det är nämligen ett särskiljande drag hos människan, att kunna enas kring en kollektiv lögn. Det skiljer oss från djuren.

Memes
Är du kanske en av dom som alltid delar dessa avskyvärda memes? Du gör det för att du innerst inne vet , att du varken du eller dina vänner på Facebook längre orkar konsumera längre texter så därför är memes fantastiska.

Vet du då att du är ett verktyg för ”memesens” enda syfte. Nämligen att spridas vidare. Memes har inget med intellekt att göra, utan syftar bara till att trigga vår reptilhjärna och automatiska impulser. Dom är för korta och för simpla för närmare eftertanke. Dom och alla andra diaboliska experiment är ett sätt att hålla dig sysselsatt, likt bröd och skådespel på en digital arena, för att du skall vara en del av och exploateras av den kollektiva lögnen.

Den röda symbolen i din Facebook, är temperaturmätaren och din sociala valuta i jakten på hur många ”likes” dina delade memes ger. Något kvantifierbart som visar om du gillas av många, men ALDRIG huruvida du älskas av några få! Det sistnämnda är irrelevant för algoritmerna.

Hur du hanterar dina memes, Google maps, Siri etc. fångas av algoritmer som fullständigt skiter i vem du är. Du är bara en del av ett statistiskt cluster som sedan A/B testas i din feed för att långsamt få dig att anpassa dig till det clustret. Det enda dom vill veta är hur exakt dom kan spå vad du KOMMER att göra. Redan idag vet dom med 80% säkerhet vem som kommer att skilja sig, inom 12 månader.

I en digital värld är vi alla tillgångar som utnyttjas för att förädla algoritmer i syfte att skapa datadrivna monopol!

Var försiktig med vad du hyllar!
Visst längtar du till Amazon i Sverige! Hela vår ekonomi bygger på tillväxt. Och det har historiskt varit ganska enkelt när det funnits nya områden att övervinna. Kommunpampar har jublat när en stor dominerande aktör flyttar in på orten. Bara för att se att den konkurrerar ut dom små aktörerna. Sedan kan dom outsourca, minska antalet personal och låta kommunen ta hand om försörjningsstöd och sjukvård för dom som blir över. Nettoeffekten blir att kommunen i slutänden blir fattigare. Man dränerar kommunen på pengar och levererar dessa till sina aktieägare. Kvar står ortens “starke man” med nyvaxad Opel Omega, tokrolig slips och väntar på att nästa stora aktör skall “rädda utflyttningsorten”.

Den digitala ekonomin fungerar på precis samma sätt, men snabbare och på steroider. Dessutom globalt. Man automatiserar bort människorna och låter kommunerna stå för notan för infrastrukturen. Skalbarheten i dessa monopol gör att man kan marknadsutvidga till fler och fler branscher.

Framsynta monopolister kommer dränera marknaden på så mycket kapital att dom imploderar genom att få kommer har råd att handla där. Just därför börjar diskussionen om medborgarlön att hyllas i Silicon valley. Man återvänder till offentlig sektor och “sätter på” en gång till.

Är jag en bitter, reaktionär socialist?
Möjligen bitter, men varken reaktionär eller socialist. Jag har haft ett kapitalistiskt synsätt sedan barnsben och har det fortfarande. Jag hyllar alla som blir rika på det dom är bra på. Jag tror också på individens personliga ansvar för sitt väl och ve. Och det är i det sistnämnda jag tycker vi går bort oss. Den kortsiktiga belöningen av att uppleva saker som ”gratis”, bekvämt och roligt gör att vi inte ens orkar fundera på konsekvenserna.

Ingen tycker att det är roligt med en party crasher, jag förstår det. Och kanske tycker några att jag är helt fel ute. Jag är bara såååå osugen på konsekvenserna av en ekonomisk tillväxtkollaps bara för att vi, i den digitala berusningen, stigmatiserat ifrågasättande.

Så nu kanske jag har förstört helgen för den som mot förmodan kommit ända hit!

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Ingen gillar en party crasher!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *