Gör du gott?

I morse skulle jag ta ett extremt tidigt tåg. Satt på centralen med halvtom blick. Snett mitt emot mig satt en äldre man med ursprung, sannolikt i mellanöstern. Lite längre bort satt en störig, relativt ung, storvuxen pundare och skrek olika ord ut i luften. Med jämna mellanrum gjorde han hätska utfall ut i luften med ryckiga rörelser.

Min tanke var att; kan ingen vakt slänga ut fanskapet! Helt plötsligt går den ”äldre” mannen fram till pundaren och säger ”vill du ha en kopp kaffe”… Tillsammans gick dom sedan till Pressbyrån, köpte en kaffe och pundaren satt sedan stilla med ett överrumplat lugn.

Något som fick mig att tänka på ont och gott.

Digitalisering
Digitaliseringen har skapat helt nya möjligheter för oss alla att affärsutveckla, produkt- och tjänstutveckla, göra nya-, roliga- bra saker.

Vad gör vi med alla dessa möjligheter och hur förhåller vi oss till det? Jag hoppas att vi alla utnyttjar digitaliseringens kraft genom att ha gott syfte och att vi också vågar förhålla oss kritiskt till mycket av det vi ser.

Ont
Vad är ont och vad är gott. Att använda digitaliseringens möjligheter till att skapa TOTALT meningslösa produkter är kanske inte ont. Vad sägs om en toasits med ett tävlingsmoment eller ett armband som säger hej då till dina vänner om hjärtat stannar?

Men är Uber en god plattform? De flesta taxichaufförer jobbar 12h om dagen 6 dagar i veckan till en lön dom inte kan leva på. Är den diaboliska dynamiken om bekräftelse som är inbyggd i sociala plattformar goda? Är plattformar som exploaterar okritiska människors sociala valuta goda?

Jag tycker inte det.

Ett svårare exempel är Google Pixel Buds, som översätt 40 språk i realtid. Vi behöver inte lära oss ett nytt språk för att ”förstå” vad någon annan säger. Men finns det då ett värde att lära sig ett språk? Att kunna ett språk gör att vi kan tänka på det språket, till och med att kunna filosofera i det språket. Kanske blir det en nyanslös dialog med realtidsöversättning. Jag vet inte.

Gott
Jag tror att det vore klokt om vi alla funderade över de initiativ vi skapar syftar till att göra gott för människor, samhälle eller planet. Jag är själv långt ifrån något mönsterexempel, men börjar försöka tänka i dessa banor. Jag brinner uppriktigt för en effektiv och pålitlig energidistribution med hjälp av digitalisering. Kanske det är något på vägen.

Min vän Camilla Elvljung använder digital affärsutveckling/Internet of things för att få människor att må bra på jobbet. Det finns många fler exempel.

Slutsats
Min, möjligen lite moraliserande uppmaning, är att; fundera på hur du använder digitaliseringens möjligheter. Exploaterar du bara informationsråvarans värde i syfte att tjäna pengar, eller skapar det du gör något reellt värde för människor eller samhälle?

Domen kan bli rätt hård mot oss alla i nästa lågkonjunktur och för synen i spegeln kan det vara en god investering att åtminstone ambitionen var att göra gott.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *