Analys av vår samtid

Har funderat en del om den tid vi lever i, dess företeelser och hur det hänger ihop. Jag är också förvånad över den brist på reflektion och kritiskt tänkande som verkar råda hos den ”breda allmänheten”.

Vi ligger allt mer sällan!
I Sveriges radio hör jag om en undersökning att, framförallt unga, har allt mindre sex. En obehagligare tanke än vad man först tror. Min ovetenskapliga analys av grundproblemet är två saker. Teknik samt havgrundsdjupet mellan evolutionära signaler och dagens syn på genus.

När det gäller tekniken har unga pojkar (främsta konsumenterna) obegränsad tillgång till porr. Det är som att ge en alkis nycklarna till systembolaget. Vanlig tonårssex blir en gäspning i förhållande till hur fantasierna ser ut i pojkrummet.

När det gäller evolutionen, eller framför allt förståelsen för dess arv, så slår vi sönder denna. När jag i Opinion live hör en man som går med en syltindränkt binda i kalsongerna för att bättre relatera till sin flickväns menstruation blir jag beklämd. Hela hennes sexualla DNA-uppsättning skriker efter en dominant man, med mycket muskler som kan ta hem mat till deras barn. Inte en snubbe med sylt i kalsongerna. Krocken blir monumental.

Förbrukningsbara försöksdjur
En annan sak jag funderat på är vårt TOTALA okritiska förhållande till några få globala maktspelares sätt att använda oss som gratis arbetskraft och försökskaniner.

Att vi över huvud tagit inte verkar reflektera över hur vi hanteras i en industrialiserad ”A/B-testing”. Hur alla de människor som avskytt totalitära monopol, nu hyllar dess digitala dito. Vi förtjusas, förförs av Amazons intåg på den Svenska marknaden och ler hånfullt åt kollapsen för “Gretas dammode” och “Axelssons järn“.

Ta en biltur i helgen och åk genom mindre städer i Sverige. Man känner lukten av död ackompanjerat med tomma lokaler, övergivna hus etc. Nästa lågkonjunktur kommer automatiseringen explodera och när vi kommer ur den kommer många medelklassjobb att vara borta.

Vi har ett gemensamt ansvar att fundera på detta och vi kommer att behöva jobba med okonventionella metoder. Själv är jag 100% säker på att vi kommer att tvingas till medborgarlön inom 10 år.

Panem et circenses
Panem et circenses är latin för uttrycket ”Bröd och skådespel”. Romarrikets sätt att hålla massan i schack.

Det som förvånar mig är sättet vi konsumerar information. Vi rör oss på ytan, som väldigt få verkar vilja dyka ned från. Digitaliseringen har skapat ett flockbettende på steroider där vi okritiskt följer varje ny hashtag utan eftertanke.

Nervösa, inställsamma, ryggradslösa män bedrar sig själva genom att kissnödigt stärka sig på bekostnad av modet hos personer som Jordan B Peterson i Skavlans groteska skådespel. Jag har läst två av Jordan Petersons böcker och är det något dom inte förmedlar, så är det grova förenklingar, brist på djup eller manschauvinism.

Som fjäderlätta kappor i vinden hyllar vi helt plötsligt president Erdogans roll i det fasansfulla dådet mot Jamal Khashoggi. Har någon funderat på hur många journalister Erdogan fängslat och torterat.

Greta Thunberg blev folkhemshjälte när hon struntade i skolplikten för att demonstrera för klimatet. Men dels har vi skolplikt för att man skall kunna fatta underbyggda beslut och dels var det ingen som ifrågasatte att dom just släppt en bok med mamma Malena Ernman.

Men det finns så många exempel på vårt okritiska förhållningssätt till att konsumera information.

Slutsats
Jag hävdar inte att jag har facit, sanningen. I vissa fall har jag sannolikt helt fel. Men jag försöker, precis som vi alla borde göra, lämna förenklingarna och gå bortom våra feeds, söka djup, ifrågasätta hashtags, ”journalistiska” click bates, etc.

Gör vi inte det så är vi bara robotar. Enligt Descartes ”Jag tänker, alltså finns jag”. Det går inte att tvivla utan att tänka och inte att tänka utan att finnas till.

Trevlig helg 

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Analys av vår samtid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *