“Hon lurade mig”

För ett antal år sedan hade jag en kollega som var singel. En ganska normal vänlig snubbe som kanske inte såg ut som Brad Pitt eller var extremt social, men helt normal.

Jag tänkte ta ledigt torsdag-fredag” sa han och lyste med hela ansiktet. Det framkom att han träffat en tjej på nätet som han redan tyckte mycket om. Hon var från Ryssland, snygg, trevlig, men med dålig ekonomi. Han skickade därför pengar till flygbiljetterna och hon skulle landa på torsdag förmiddag.

Vi mötte en slokörad kille på måndag morgon. Som alla redan förstått dök aldrig den snygga ryskan upp. Allt var självklart iscensatt med en diabolisk precision.

Vad jag förstår finns det ett rum på Arlanda för alla dessa män som väntat förgäves.


Du blir också lurad
Det är lätt att det faller ett löjets skimmer över dessa historier och jag erkänner att det då var en smula underhållande att lyssna till dråpligheten. Men nu tycker jag bara att det är tragiskt och djupt mänskligt.

Det du inte tänker på när du ler åt den här historien är att du själv blir lurad 10, 20 kanske 100 gånger varje dag av precis samma dynamik. All information du dräller omkring dig samlas in av lika diaboliska krafter och utnyttjas för att lura dig, snärja dig med falsk information.

Allt ifrån ratings, recensioner, tweets etc. är bara AI-genererade lögner som du bygger dina beslut på.

Nobels fredspris
Utan att vara helt insatt, så är de två nobelpristagarnas värv att motarbeta sexuellt våld i krig. Att jämföra sexuellt våld med vilket vapen som helst. Rimligt!

Men om vi bara förstod vilka krafter som är i rörelse för att påverka samhällen, folkgrupper och hela länder så inser man att det finns ytterligare vapen att motarbeta.

Stora delar av slakten på rohingyer är drivet av sociala medier, delar av krisen i Sudan också. Stora delar av ”Black lives smatter” drevs av ryska fejkkonton som ville piska upp konflikt.

Slutsats
Skratta aldrig åt personer som min före detta kollega, skratta inte åt dom som byggde hela sin samhällsbild av TV3’s nyheter eller dom som är politiskt ointresserade.

Din Facebook-feed är en diabolisk algoritm som formar ditt okritiska tänkande och den blir bara bättre och bättre och bättre ju mer du interagerar.

Det är så lätt att bli lurad när man är emotionellt påverkad. Att vara kär är en fantastisk känsla. Att vara arg eller upprörd är en engagerad känsla. Men när vi är väldigt emotionella tenderar vi att bli okritiska.

Du är förmodligen allt för rädd att bli isolerad och ensam om du stänger ner ditt Facebook konto, men du kan och bör åtminstone förhålla dig extremt kritisk till allt du ser. Du föder en algoritm som till slut kommer skada andra och dig själv!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *