Allt handlar om mat, sex och överlevnad

Jag är extremt sökande. Jag är det för att man kan tydligt se att gränserna mellan människa och maskin suddas ut även bland den stora allmänheten. Inget händer, inget händer och så händer allt samtidigt och det är då den verkliga transformationen sker.

Bilen uppfanns, inget hände, bilen existerade, inget hände, Ford gjorde så att många hade råd att köpa bil och det förändrade allt.

I sann ”Toyoda anda” jobbar jag med mig själv och frågar VARFÖR i flera lager och tror mig vara nere på det sista stadiet.

Jag har insett att ALLT verkar handla om det basala. Hur många digitala lager vi än försöker måla på.

Man kan dela in hjärnan i tre lager.

Den första, som vi delar med ödlor, hundar, marsvin etc. Den består av ett antal sensorbaserade algoritmer som styr de mest grundläggande sakerna hos oss. Om kroppstemperaturen sjunker så skakar vi, om den ökar så svettas vi. Om blodsockret faller, känner vi oss hungriga. En enkel, binär algoritm.

Den andra, och senare delen av vår hjärna, handlar om känslor. Ser du något riktigt hemskt blir du rädd (känsla) och rädslan kommunicerar med lager 1 och får dig att skaka som om vi frös. Känner du dig olycklig (känsla) kommunicerar lager 2 med lager ett som säger att du ska tröstäta.

Den senast utvecklade delen av hjärnan är lager tre. Här lagrar vi minnen och processar djupare analys. Den här delen är vi människor relativt ensamma om. Med denna del kan vi vara abstrakta, reflektera över filosofi etc.

Upplever vi något obehagligt i en bok vi läser (analyserar) så signalerar hjärnan till lager två att vi ska vara rädda, som signalerar till lager 1 som får oss att skaka.

När du står på ICA, blir frustrerad av kön så jobbar hjärnan ner till lager 2 som ger dig ångest, sedan till lager 1 som anpassar dig att fly från en sabeltandad tiger.

Analys
I slutänden är det alltså ”lager 1” som styr nästan allt vi känner och gör. Diaboliska spelutvecklare och sociala plattformar utnyttjar detta med belöningssystem i form av en ”röd plupp” som du dagligen knarkar med din mobil.

Porrindustrin överutnyttjar hjärnans kemi så unga grabbar dopamin-knarkar ihjäl sig på porrsiter snarare än att göra sig intressanta för det motsatta könet, men det gör inget för tjejerna har fullt upp med en digital dopamin-“lajkande” skönhetstävling mot sig själva (som dom aldrig kan vinna).

Parallellt går vettlösa fundamentalistiska genuskrigare bort sig i en postmodernistisk filterbubbla om att allt är relativt och att kön är en social konstruktion. Dvs förnekar biologin ovan.

Allt är alltså bara kemi!

Slutsats
Jag vill ju, mot all vetenskap och empiri, tro att vi är något mer än en kemisk sammansättning. Men ju mer jag läser, desto mindre hopp får jag. Då är det bättre att falla för den kemiska berusningen i mötet med mina döttrar, samtalet från en vän eller kramen från min fru.

Även om det kanske bara är kemi. Eller inte? Kanske spelar det ingen roll!

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *