Låt oss ha lite perspektiv

Mångas perspektivlösa hyllande av Elon Musk, Uber, Amazon m.fl. står mig upp uppriktigt i halsen. Hur coolt det än må framstå att slå sönder marknader, skicka bilar i rymden för lånade pengar så är det inte dom som är dom verkliga hjältarna! De verkliga hjältarna finns bland mindre och medelstora bolag som levererar klanderfri service, fantastiska kundupplevelser, betalar skatt och anställer människor! Verksamheter som jobbar med långsiktighet och inte bara för ett uppblåst framtida värde.

Bygg-gubben
Byggvaruhuset jag handlar i har en halv-gaggig ägare som är som ett levande CRM-system. Han kommer ihåg merparten av sina kunder vid namn, han betalar vettiga löner till sin personal. Han tar ett samhällsansvar genom att anställa snickare som blivit alkisar. Han är lika respektfull mot den som köper 10 cm ek-list som den som beställer material till ett hus för 10 miljoner. Hans verksamhet betalar skatt för hundratals sjuksängar, mat och husrum för lika många nyanlända.

Kemtvättar’n
Min kemtvätt levererar en klanderfri service och ett perfekt resultat vid utlovad tid, till utlovat pris. Han betalar ett högt pris för att vara miljöcertifierad. Han har räddat mången dyr Prada-skjorta från resultatet av dekadenta fester. Alltid med en proffsig glad attityd. Han sysselsätter ett knippe kvinnor som trots knagglig svenska får vita löner och vettiga arbetsförhållanden.

Libanesen
Min kompis i Libanesen i ”blatte-butiken” (betyder att leksaker och högtryckstvättar samsas med tvättmedel och tomater) jobbar varje dag 9-22. Han levererar koriander i buntar som är en dröm i jämförelse med vissna krukor i varuhuset. Han köper grönsaker från sina landsmän och håller igång ett ekosystem av glada, proffsiga killar. Han gör matinhandlingen till ett nöje när han spänner ögonen i mig och skriker ”vå skå dy lååga nuuu då”. Jå sväär till guod att dy måste ha Tahini till deeee”.

Rörmokar’n
 Magnus min rörmokare som ber mig dra åt helvete om jag vill ha en billigare blandare eller en mindre värmepump, men som finns tillgänglig 24/7 efter hans jobb är gjorda. Han köper material från grossister som får jobb, har anställda som får jobb, köper feta bilar som någon får sälja. Han lämnar arbetsplatsen renare än när han kom.

Fundering
Alla har vi exempel som ovan. Människor som betalar skatt, skapar arbetstillfällen, levererar fantastiska kundupplevelser, perfekt service, bra produkter och tjänster.

Men våra hyllningar, vår respekt går just nu unistont till bolag som Amazon som knappt betalar skatt (Trump har rätt) och samtidigt dödar en hel retail-marknad. Vi hyllar Uber som krossar en hel industri, gör människor till fattiga daglönare. Vi underkastar oss Google och Facebook med glädje utan att förstå att vi själva är produkten som blir såld, utnyttjad och våldtagen. Vi respekterar företag som gör cost-cutting, en turn around och blir rika som troll.

Jag brinner för digitalisering, unnar människor att tjäna pengar, men fy fan vad jag saknar människors perspektiv för närvarande.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.