När går Paralympics om OS?

Här följer några funderingar från veckan som varit.

Paralympics
I min ungdom och fram till nu har Paralympics varit en parentes för de flesta av oss tror jag. Enbenta som åker störtlopp, rullstolsburna som spelar hockey, blinda som åker skidor. Trots ofattbara personligabedrifter så har åtminstone jag har betraktat det som ett tivoli med udda karaktärer snarare än “riktig sport“.

Jag tror att tekniken håller på att förflytta synen på olika handikapp och många i den här gruppen är pionjärer för kopplingen mellan ”människa och maskin”. Skrev senast om Rebekah Marine i ämnet.

Skall bli intressant att följa den här utvecklingen och jag tror inte det är många decennier innan Paralympics kan bli mer underhållande än OS. Allt handlar om vår mentala acceptans för gränsöverskridandet mellan människa och maskin. Den som lever får se.

#Metoo etc.
I både ett antal inlägg, men kanske framför allt privat har jag, om än kanske lite ängsligt försökt att nyansera den extremt högljudda och enligt mig, ensidiga “#Metoo-debatten“. Det är ofta ett socialt självmord att försöka nyansera majoritetens inställsamma, kappvändande lynchmobb-attityd. Men det gäller inte bara #Metoo. Det okritiska flockbeteendet är groteskt och drivs inte minst av kraften från sociala plattformar. Det är därför uppfriskande att läsa Jordan B Petersons bok 12 Rules for Life (book trailer). Rekommenderar alla att läsa den för att bli en bättre människa.

Eftersom de flesta personer verkar surfa i 100 km/h på Facebook-ytan är det en fröjd att se någon dyka ner i djupet och se vad som faktiskt finns där.

Plats
Min definition av digitalisering är “Digitalisering är det värde som uppstår när vi visualiserar eller kommunicerar data från uppkopplade saker, människor och platser till rätt person eller sak, vid rätt tillfälle, via rätt kanal, så att den personen eller saken kan fatta bättre beslut“. Ett mantra jag repeterat till mina kunder i många år.

Det som däremot aldrig riktigt gått fram i ovanstående, är vikten av entiteten “plats”. Man förstår uppkopplade människor med telefoner och datorer på digitala plattformar. Man förstår också hur saker kan bli uppkopplade med hjälp av IoT. Men “plats” har varit svårt.

När man jobbar med “asset-intensiva” bolag blir geografisk plats en allt viktigare del i relation till att saken också blir uppkopplad. Ett förbisett och intressant område! Jag rekommenderar alla att gräva lite i förmågan att se “plats” som en viktig entitet. Det kommer att komma mycket intressant ur den gropen!

Helg
Nu avslutas veckan med ett styrgruppsmöte, men i eftermidag blir det sedvanlig squash-match med min gode vän Henrik och den efterföljande belöningen med en bira i bastun! Hoppas också hinna med lite långfärdskridskor på stapplande konsultben….

Trevlig helg!!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *