Lätt att skratta med facit i hand

Just nu delas ett klipp från Dokument utifrån daterat 1984 av väldigt många människor. Med facit i hand skrattas det och raljeras det över drygt 30 år gamla profetior om datorns roll i framtiden. Man kiknar av skratt och dunkar varandra i ryggen med den gemensam uppfattningen att dom var helt dumma i huvudet!

Enligt min erfarenhet är det dom som skrattar högst, som är ängsligast när det inte finns något facit. Det är dom som nervöst ser sig om kring när man vill diskutera framtiden för dom själva eller deras bolag. Som motvikt förminskar och förlöjligar man dom som tar den personliga risken att förhålla sig till något där det inte finns ett facit.

Kanske är det den personlighetskaraktären jag minst tycker om!

Människan
I Dokument utifrån gjordes spådomar om framtiden för den digitala tekniken och vi underskattade den å det grövsta. Jag tror att i spådomarna så här 30 år senare kommer vi att underskatta framtiden för människan på samma sätt.

Det som är intressantast för mig just nu är inte tekniken, utan kopplingen mellan den fysiska människan och tekniken. I detta finns det saker jag gillar och saker som gör mig rädd.

Neurohacking – Hjärnan
Vi har länge experimenterat med vår hjärna genom olika typer av substanser. Vi dricker alkohol för att bli lite modigare, mer lättsamma, mindre blyga och därmed förändra vår personlighet. Vi tar ”lyckopiller” för att minska svängningarna av depressioner, vi medicinerar bort bokstavskombinationerna hos några.

Mycket av detta har vi vant oss vid och tycker är legitimt. Neurohacking är ovanstående på steroider och jag kanske ändrar mig, men just nu gör det mig både rädd och beklämd.

Biohacking – I Kroppen
Biohacking är ett område där man utnyttjar kroppen som bärare av teknik (lite som Human augmentation nedan). Här är jag inte lika negativ och vi ser ”många” som sätter ett RFID chip under huden. Jag kan däremot se många användningsområden i allt från att underlätta i akutsjukvården med information om oss, till identifikation etc. Jag är kluven inför detta. Det är intressant ur en integritetssynpunkt, men också läskigt.

 Human augmentation – Kroppen
Det här handlar om att förstärka något i relation till våra kroppar. Det har jag skrivit om sedan 2013 så det är inget speciellt nytt. Vi har sminkat oss sedan urminnes tider och den senaste tiden verkar det ha blivit allmänt accepterat att göra ingrep i läppar, bröst, ansikte och rumpa. Det intressant är hur dessa förändringar påverkar skönhetsidealen. ”Normen” är en supersmal tjej med stora bröst. En relativt ovanlig kombination om gudfader får råda enligt min erfarenhet.

Kommer det att förändras ytterligare i framtiden baserat på teknik. Jag tror det. Även om det just nu mest är några få superstars med ofrivilliga proteser.

Slutsats
Jag vet lika lite om framtiden som redaktionen på Dokument utifrån visst 1984. Min maggropskänsla säger dock att det intressanta blir hur vi förhåller oss till människan i relation till tekniken. Jag tror att det är där det riktigt intressanta kommer att ske. Men det är också där de moraliska konflikterna kommer in och där vi i den “moraliska civiliserade världen” risker att komma efter.

När president Reagan slogs för forskning om stamceller rasade Europa och USA. Istället tog Kina bollen och kör nu åttor runt oss i denna fråga som är avgörande för mänskligheten i många sjukdomar. Men som sagt, jag har ingen aning.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.