Lever jag i Teletubby värld

Medier i allmänhet och sociala medier i synnerhet, översvämmas av #Metoo, åldersdiskriminering, rasism, ”pappas jävla ansvar”, etc. etc.

När jag läser allt detta så känns det som om jag vandrar omkring i en Teletubby värld.

Åldersdiskriminering
Jag har sällan känt åldersdiskriminering, mer än möjligen när jag besökt någon cool electronica club som inte direkt är avsedd för flintskalliga medelålders män. Men jag skulle inte kalla det diskriminering, utan dåligt omdöme från min sida….

Finns säkert många som tänkt ”gubbjävel” på jobbet, men jag har säkert lika ofta tänkt ”ungjävel”. Jag möts med ålderslös respekt i de flesta situationer. Sättet att få den respekten tror jag grundar sig att man slutar se ålder som ett automatiskt sätt att få respekt (ung som gammal). Hög ålder står INTE i relation till hur mycket respekt man får, förmågan att (försöka) vara en del av tiden är det! Vi som är äldre lever i villfarelsen av tidigare generationers automatiska och obsoleta åldersfördel.

Kompisar/arbetskamrater
Jag hör varken privat eller på jobbet, någon som gör sig rolig baserat på kön, etniskt ursprung sexuell läggning. Aldrig! Inte ens på den mest ”grabbiga” after work har jag hört ”kolla pattarna, hö hö” , ”jävla blattar” eller liknande.  Man kan diskutera kvinnor och mäns olikheter, kulturella och religiösa idiotier som könsstympning eller barngifte, men aldrig med simpla förenklingar. När jag hör beskrivningen om inskränkta rädda män känns som att jag lever i the Truman show…..

”Pappas jävla ansvar”
Det finns inte en pappa i min närhet, privat eller på jobbet, som inte är närvarande, ansvarstagande och emotionellt engagerad. Simpel polariserande reklam som titeln ovan är flirtar med något som jag inte ser. I min värld kämpar alla mammor och pappor, skilda eller inte, på exakt samma sida för att skapa bra förutsättningar och liv för sina kids.

Jämställdhet
Min fru och jag har varit gifta i tjugofem år. Vi lever i ett relativt jämställt förhållande. Relativt för att hon tar sig rättigheter som jag inte tar. Hon tar sig rätten att stå handfallen i vissa situationer (viss teknik) som jag aldrig skulle kunna ta i andra situationer (tvättmaskin, diskmaskin).

Men vi lever med en grundläggande respekt för varandra, varandras jobb och val. Precis som i de flesta andra relationer jag ser.

Betyder dock inte att vi lever i konstant harmoni. Jag, och säkert hon också, har googlat på olika sorters gift, spola yttertrappan med vatten en kall februaridag etc.

Män i min närhet (och jag också) beklagar sig över tjat, att man ligger för sällan, överraskas för lite, men aldrig på ett respektlöst eller ensidigt sätt. OCH jag tror inte jag skulle vilja överhöra motsvarande diskussioner på en dam-middag…..

#Metoo
Självklart inte roligt att läsa kvinnors skildringar av äckel-män i media. Men som jag skrivit tidigare så känner sig varken min fru eller mina två döttrar kränkta i vardagen. Tvärtom så vittnar dom om hur dom får respekt, professionalism och till och med (enligt döttrarna) att killar (och föräldrar) är allt för undergivna och pleasande.

Slutsats
Lever jag i en bubbla? Jag vet att det finns obehagligheter på många håll, men jag vägrar tro att det ens är en lite del av en majoritet. När diskussionerna blir oproportionerliga och massan rör sig åt ett håll så måste vi stanna upp och tänka.

Förenklingar och berusning hos massan har vi sett exempel på i alla tider. I de bästa stunder får det oss att tänka till, men i de sämsta skapar det ogrundad polarisering mellan människor.

Är det bara jag som inte känner igen mig i beskrivningarna? I min värld kämpar män och kvinnor, unga och gamla, HBTQ och straighta, “blattar” och “svennar” i en grym respektfull symbios. Förminskar det dom som ändå drabbas? Självklart inte, men för mig är det en annan fråga.

Men jag kanske lever bland Teletubbys och rosa kaniner…….

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.