Större än AI

AI-hysterin har börjat nå bredare lager. Aftonbladet och Expressen levererar den ena mer inskränkta artikeln efter den andra och Linkedin delningarna blir allt mer grunda och sensationslystna.

I veckan har jag varit utomlands och firat min frus födelsedag, men jag har funderat mycket på AI inom bland annat juridiken. Om vi får domare som är AI-baserade skulle vi slippa alla fördomar. Dom är fria från värderingar inom sexuell läggning, kön, ras (ja, jag anser att vi tillhör olika raser och jag anser också att alla som eventuellt blir kissnödiga av det är själva osäkra på alla rasers lika värde), religiös tillhörighet, etc.

I en israelisk undersökning visade det sig att domare dömde ut hårdare straff när dom var hungriga……

Vad skulle hända med rättssystemet och hur skulle det förändras?

Å andra sidan
Men om vår AI-baserade domare hade tillgång till all information så skulle ”den” kunna se att vissa grupper har en större risk att återfalla i brott Eg. exempelvis en viss invandrargrupp. MEN om det är data från en pre-AI baserad värld så skulle den ju konservera vårt synsätt. Hur skall vi hantera detta?

Bilar
Ansvarsfrågan när det gäller självkörande bilar är också på tapeten. Vem är ansvarig. Ägaren? Tillverkaren? En ide som växer sig allt starkare är att bilen själv skall vara ansvarig.  Men om vi tillskriver bilen det ansvaret så kan vi lika gärna ge ”maskiner” ännu större ansvar. Jag har tidigare skrivit (2013) om huruvida robotar faktiskt skall få rösta!

Men det är inget nytt tänker du och det är helt rätt. Vi har redan outsourcat mycket till maskiner. Vem tar hand om dina fonder?

Och vad händer med jobben? Hästarna som drog vagnar tänkte säkert att ”det kommer nya jobb, det har det alltid gjort, tänk när vi gick runt och drog ett hjul.” Visst det kommer nya saker, men för vilka och vad då

Filosofi
Jag saknar verkligen den humanistiska och filosofiska diskussionen i relation till AI. Själv har jag synnerligen fler frågor än svar och har sällan varit så osäker på var jag står i dessa frågor. Det kan röra allt från medborgarlöner till hur den kommande krigsindustrin ser ut. Om en drönare kan leverera ett paket från Amazon kan dom med effektiv face recognition lika gärna leverera en dödlig injektion i ögat på rätt människa.

Jag tror att AI kommer att ha en extremt stor påverkan på mänskligheten och jag tror att det smyger på oss redan nu. Trots det behandlar vi det bara som en ny spännande ”gadget”.

Jag har just avslutat Max Tegmarks djupgående bok “Human 3.0” som ibland går djupare än jag kan dyka. Rekommenderar den till alla i allmänhet och dom som är smartare än jag i synnerhet. Vilket just nu känns som samma sak…

Den som inte orkar läsa kan lyssna på videon nedan.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *