Människa/maskin och blockchain

När jag skriver det här är det söndag och farsdag. En begivenhet som gått obemärkt förbi trots mitt, förmodade faderskap till två döttrar.

I helgen har jag funderat mycket på kombinationen människa/maskin. Kanske kommer det att bli en svår gränsdragning i en ganska nära tid.

Köpte ett par nya trådlösa hörlurar som jag kan sätta i örat utan att dom knappt syns. En utveckling som gått väldigt fort och hur långt borta är det att vi kan implementera ett hörlurschip i örat istället? Sakta men säkert kommer vi att förstärka/utveckla sinnen och fysiska förmågor med hjälp av teknik. Det som populärt kallas human augmentation/enhancement.

Vi har alltid sett det som långt borta, men det är så här något smyger sig på oss! Vi tillför maskinkomponenter till oss själva i allt högre grad.

Från andra hållet så tillför vi ”mänskliga” komponenter/egenskaper till saker. Det finns en orsak att vi döper våra gräsklipparrobotar. Vi gör det för att dom har sensorer/sinnen och vi gjort dom mänskliga. AI blir allt mer självlärande och får allt större förmåga till anpassning utan mänsklig inblandning.

När en exponentiell utveckling sker från två håll samtidigt så tror jag vi kommer ha mycket dilemman i en nära förestående tid.

Blockchain
En annan sak jag tror vi underskattar är hur Blockchain-principen tar sig in i allt fler områden och hur det påverkar samhället i stort. Videon nedan fick åtminstone mig att fundera i nya banor.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *