Tankar kring #MeToo

#MeToo är en bra och viktig kampanj. Den startar en dialog bland alla oss som ser oss som ”vanliga män”. Den får mig att tänka på alla plumpa kommentarer jag fällt, hur människor kan ha upplevt mina handlingar etc.

Den lyfter en fråga runt mäns och kvinnors rättigheter och skyldigheter gent emot varandra. Kampanjen fungerar också som bränsle i dialogen med både våra söner och döttrar.

Gävlepojken
Under 1600-talet levde en pojke som hett Johan Johansson Grijs. Historiskt har han gått under epitetet Gävlpojken. Han pekade ut häxor på löpande band, så även hans egen mamma. Han sände många kvinnor till tortyr och död i den häxeufori som rådde i tiden. Pojken blev berusad av makten av att peka ut och namnge de skyldiga.

Martin Timell
Till skillnad från kvinnorna som Gävlepojken sände till bålet är Martin Timell inte oskyldig. Han är sannolikt en vilsen man i en ny tid, vars beteende aldrig skall försvaras. Min parallell skall istället ses som “massans” vilja att utse en syndabock. En person alla vi ”vardags-plumpa” män kan peka på och säga att ”sådan är jag ändå inte…”

Slutsats
#MeToo kampanjen har lyft en fråga och vad jag hör kvinnor berätta  om sina erfarenheter gör mig beklämd. Den lyfter en fråga som berör samspelet mellan kvinnor och män. Kampanjen berör de gränsdragningar som ibland är svåra för oss alla att förhålla sig till, även om övertrampen inte kan försvaras. Trots att jag tycker mig ha någorlunda effektiva känselspröt så är det svårt att exakt veta var gränsen för en kränkning går. Gör den vid en komplimang om utseende? Går den vid frivola skämt? Det avgör självklart den andra parten, men vi kokar alla vid olika grader!

#MeToo kampanjen är bra, jag hyllar den, den får oss att tänka, att resonera, att skärpa oss, att synliggöra det drabbade. Men den får aldrig handla om blodtörsten och frosseriet att skicka några få människor till bålet till förmån att vi andra skall känna oss bättre. 

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Tankar kring #MeToo

Leave a Reply

Your email address will not be published.