Food for brain – helg

Ekosystem/plattformar
Intressant att se ur ekosystemsdynamiken sprider ut sig allt mer. IKEA’s köp av Taskrabbit är strategiskt blysmart. En plattform av människor som kan hjälpa till att sätta ihop möbler!

Det många dock glömmer (förmodligen/förhoppningsvis inte IKEA) när det gäller ekosystem/2-sidiga plattformsmodeller är att dom inte bygger på ”comand and control”. Dvs företag som är vana att dela ut en uppgift för något att göra. Så funkar inte plattformsmodeller. Det är en utmaning att balansera frivilligheten i tillgång och efterfrågan. Dom som har byggt tvåsidiga plattformsmodeller har lyckats

Generositet och snällhet
Ännu en vecka av våra korta liv är snart över. Hur har du använt din vecka? Är du nöjd? I veckan fick jag ett otroligt fint, vänligt mail kopplat till en kund. Jag läste mailet, stängde ner, öppnade och läste igen. Det gjorde jag säkert fem gånger. Jag blev rörd, stolt och tacksam.

Det fick mig att tänka på hur snål jag ibland är med att förmedla positiva tankar jag har om min omgivning. Han med den snygga rocken på tunnelbanan, tacksamheten mot kollegan som hjälpte mig att förstå en sak, den glada tjejen i affären etc. Jag tänkte det men höll käften.

Trots det fina mailet jag fick, har han som skickade det nog haft en lika bra vecka som jag. Det är fantastiskt tillfredsställande att ge och vara snäll!

Inskränkthet
Jag har tidigare gnällt på att världen unisont hyllar de digitala giganterna och problemen dom faktiskt också skapar med sina ”winner takes all monopol”. Kanske mest upprörande är det också att Walmart betalar 46 gånger mer skatt än Amazon. Vi bör vara lite mer nyanserade när vi betraktar dessa giganter! Hur kommer våra barn se på oss från den tiden där vi hyllade införandet av plattformsmonopol och föraktade dom som betalade priset för sönderslagna strukturer, lokala affärer etc.

Nej, jag är inte socialist. Snarare det motsatta, men det är inte det frågan handlar om.

Är du annons eller blogg?
Jag ser hur trafiken till min blogg ofta är till flera år gamla blogginlägg. Sedan länge glömda av mig, men kanske svarar på någons informationsbehov idag. I den analoga världen med dagstidningar och annonser så dog informationen bara efter någon dag.

Jag tycker mig se en grupp människor som alltid jagar den senaste trenden av företeelser, pratar om det och delar saker. Oftast helt utan ett kontextuellt sammanhang. Dom blir som annonsen.

Sedan finns det en annan grupp som hela tiden tar med sig sin gamla kompetens in i nya sammanhang och bygger på efter hand. Dom blir en blogg.

När jag programmerade i min ungdom så hade vi några få kilobyte att jobba med. Att ta med sig den “informationssnåla” programmeringen in i dagens värld har ett stort värde. Nu är det inte så aktuellt för mig eftersom jag sannolikt är en av världens sämsta programmerare. Men det är en annan fråga!

#Metoo
Jag skrev lite om “baksidorna” med #metoo-kampanjen, men den som drar det BETYDLIGT längre är Alexander Bard. Även om jag inte delar hela hans Twitter-flöde så kan man inte klandra hans rättframma mod och personliga integritet.

Trevlig helg

Ps. prenumerera på spellistan nedan. Den kommer göra dig gladare och snyggare i helgen!!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Food for brain – helg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *