Den digitala valutan, information som tillgång

Det ganska uttjatade begreppet ”data is the new oil” börjar allt mer kläs i ekonomiska termer. Data börjar tas upp i balansräkningen som en tillgång hos företag. Jag tror i och för sig som bekant, att den här tillgången blir allt mer flyktig och slaget står istället vem som agerar närmast källan i den strömmade datan. Men det kommer att ta en tid.

Även om jag investerar en del tid i min blogg, så gör jag det av ren och skär passion för ämnet. Ganska många läser, men en begränsad grupp “gillar” det jag skriver. Så trots att jag investerar en hel del intellektuellt kapital så har det ett begränsat värde för spridning och produktion av “social valuta”.

Mina döttrar
Jag har två döttrar som jag älskar över allt annat. Vendela och Vanja. Dom har 3-4 tusen följare på Instagram vardera och får massor av “likes”. Dom får därför hela tiden propåer om gratis kläder, gratis smink bara för att ta en (enligt mig) opersonlig, filtrerad, fixad putmun-bild och lägga upp på Instagram.

Till skillnad från mig har dom en informationsbärande ”asset” som dom kan kapitalisera på. Den tillgången är ganska enkel att räkna på. Använder man samma kalkylmodell på Kim Kardashian och hennes miljontals följare så hissnar man.

Kim Kardashian

Förlängningen
Vi är bara i början på förmågan att räknat på, och förvalta information som tillgång. A, B och C-lagen inom informationstillgångar kommer bli allt mer tydliga inom både B2C och B2B. Med informationsbaserade nyckeltal kommer vi inte ens märka hur några förfördelas i relation till andra.

Komma in på den coola klubben, få lån, får bord på restaurang, komma före i call-center kön, köpa varor billigare via dynamisk prissättning etc etc.

Personligen tycker jag inte att det är en trevlig utveckling, men det är bara att kapitulera inför helt nya produktivitetstillgångar.

Den som inte funderat-, räknat-, utnyttjat, inventerat, investerat,kapitaliserat på sina digitala tillgångar bör börja nu!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.