Anden är villig men köttet är svagt

Rubriken till detta inlägg skulle kunna vara en skamsen förklaring till min fru i vårt sovrum……..

Anden är villig, men köttet är svagt” är egentligen ett bibelcitat som betyder att vi vet vad som är rätt, men att vi ändå inte förmår att handla.

Anden är extremt villig i de företag jag hjälper med digital affärsutveckling och transformationsplanering. Utifrån dessa arbeten kommer modiga digitala visioner, drömmar, strategier, handlingsplaner och aktiviteter. Förståelsen för konsekvenserna och/eller möjligheterna är ofta ganska stor bland alla inblandade.

Men jag upplever ofta att, när förändringarna väl skall göras, så är köttet inte bara svagt, det är i många fall stendött eller motvilligt. ”Vi hinner inte, kan inte, vågar inte, vill inte…….

Jag har pendlat i mina åsikter att försöka transformera hela företag, eller isolera det till en mindre grupp. Just nu är jag en smula desillusionerad och lutar definitivt mot det sistnämnda.

Tror att man skall skapa ett korsfunktionellt ”dream team” på 4-8 personer som driver digitala initativ och någon som håller ihop alla initiativ som skapas. Alla dessa personer kvalificerar sig på attityd snarare än var i hierarkin dom befinner sig!

Glöm stora grupper, medbestämmande och inflytande. Det är lika dumt som folkomröstningar där majoriteten inte har tillräckligt med information för att bidra, alternativt bara ser det ur ett eget, snävt perspektiv.

Varför är jag så bitter….? Jag är bitter och frustrerad för att jag ser ENORMA möjligheter för många företag. Möjligheter som dom inte har förmågan att förverkliga. Bara av ren attityd! En förmåga som kommer att vara en polariserande kraft mellan att vara i takt, eller otakt med den digitala tiden. Död eller levande som bolag…….

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Anden är villig men köttet är svagt

Leave a Reply

Your email address will not be published.