Förbereda sig för lågkonjunktur

Allt går i cykler och ju längre man levt desto tydligare blir det. Men det gör också att man kan förhålla sig till det. Man vet att ”efter sol kommer regn kommer sol”.

Personliga ansvaret
Hur man som person upplever och drabbas av konjunkturcykler formar man nog mycket själv.

Det är intressant att betrakta lata och trygghetstörstande människor bli av med sina jobb. Helt plötsligt börjar man odla sitt kontaktnät, blir aktiv på Linkedin, fjäska för tidigare chefer som kan agera referenser. Bara för att raskt sluta när man underkastat sig en ny oengagerad anställning och ett jobb som bara betyder en transaktion mellan en timma av livet mot en summa pengar.

Om du ser dig omkring på din arbetsplats så är det ofta personer med uppgifter där resultatet av insatsen inte tydligt kan mätas. Dessa människor gömmer sig i stora organisationer och är, enligt mig, helt i avsaknad av mod, passion, integritet och egna idéer. Dom lever med ett enda mantra; reducera personlig risk!

Analys
För varje recession försvinner allt mer av förutsättningarna för den här mentaliteten. Sakta men säkert upphör möjligheterna för denna trygghetstörstande grupp till förmån för plattformar av otrygg daglönarverksamhet. En dynamik vi bara sett början av.

Nästan alla arbeten har självklart ett visst mått av ”prostitution”. Själva tanken med arbete är ju en transaktion av upplevt värde.

Jag tror dock att, ju mer datadrivna våra verksamheter blir desto enklare blir det att visualiserar var och hur värde uppstår. I en sådan miljö så kommer dom som bara går till jobbet för att behålla sitt jobb att bli överflödiga.

Ett stort antal av dessa kommer sedan bli en del av den nya plattformsekonomin som syftar till att knyta samman tillgång och efterfrågan. ”Uber-dynamiken” och de tvåsidiga plattformskoncepten kommer garanterat att breda ut sig inom de flesta yrken.

Slutsats
Jag tror att vi alla måste bli bättre på att vara lite mer på tå även i goda tider! Vi måste våga fråga oss själva vilket reellt värde vi faktiskt skapar på våra arbetsplatser. Vi kanske måste fråga oss om vi gör de saker som vi är bäst på, det som passar våra egenskaper och personlighet bäst.

Saknar vi passion för det vi gör, producerar vi ett marginellt värde, ägnar vi oss åt att förvalta och försvara det vi gjort, så är den bästa försäkringen att byta jobb! Byta till något som engagerar på riktigt. Kanske en helt ny miljö där vi tvingas upp på tå och tvingas stretcha vår förmåga.

I nästa lågkonjunktur kommer detta bli allt mer transparent!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.