Modern IT-strategi och fredag

För mig börjar ordet ”strategi” börjar kännas allt mer urvattnat och jag har funderat lite på varför. Min lilla amatöranalys säger att det dels beror på avgrundsdjupet mellan plan och exekvering, samt synen på strategisk horisont. Både affärs- och IT-strategi är bokhylleprodukter snarare än ett operativt styrinstrument.

Just nu söker många IT-avdelningar ett sätt att förstå hur deras nya strategi skall se ut och många är ganska vilsna. Dom är vilsna av tre alternativa orsaker.

  • Bolagets affärsstrategi speglar inte vad verksamheten efterfrågar
  • Bolaget har inte en affärsstrategi som är anpassad för omgivningens krav och därmed splittrad
  • Man försöker få ”gammel-it” at stödja en digitalt orienterad affär

Vi behöver förenkla allt strategiskt snömos till en enklare ekvation. För mig handlar det om tre saker:

  • Affärsmässiga mål och grundpelare som säger hur vi skall bli framgångsrika
  • Vilka affärsmässiga förmågor vi behöver för att stödja målen
  • Vilka tekniska förmågor vi behöver för att stödja målen

Vi kan välja att kalla det för strategi……

IT-Strategi
Eftersom de affärsmässiga målen och grundpelarna hela tiden är utsatta för krav på förändring så bör IT-strategin uteslutande präglas av flexibilitet och snabbhet. Förmågan att stödja en nyckfulla och föränderliga affärsmässiga krav borde vara ett mantra för varje CIO.

Vi kryper allt närmare kravet på realtid inom både kundupplevelse och operations. När det gäller kundupplevelse handlar det om förmågan att identifiera ”business moments” och agera på dessa i enlighet med affärsstrategin. Helst automatiskt. När det gäller operations så handlar det om att identifiera ”business events” och agera på dessa.

IT’s utmaning är också att integrera externa delar i sin infrastruktur. Vi kan inte längre bara stödja ”Vårt bolag AB”, utan vara en del av ett affärsmässigt ekosystem för att kunna identifiera ”business moments” och ”business events”.

Att detta inte är lätt inser jag också, men förmågan är en framgångsfaktor i dagens affärsklimat.

Fredag
I veckan har jag jobbat med min gode vän Robert som är en gudabenådad projektledare. Vår plan är mästerlig, så om den genomförs kommer vi båda stå staty vid företagets entré.

Helgen blir en försmak av hösten med tungt rött vin, filosoferande och förhoppningsvis några power walks.

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.