Modern affärsutveckling & fredag

En konsultkollega och jag stod och talade när hans telefon skickade en notifikation. ”Vad vill biljäveln nu igen, jag blir tokig på allt tjat” utbrister han uppgivet. Det var batteriet som hade låg laddning, trots att det är en dieselbil.

Det känns en smula bekant då min frus bil skvallrar till henne att jag alltid glömmer alltid att låsa den. Något som renderar en notifikation till henne och sedermera skäll för mig…..

Felet vi gör
När vi till leda ”babblar” meningslösheter om digitalisering, så smyger det på oss i vår vardag och blir en integrerad del av våra liv utan att vi tänker på det. Det ter sig naturligt att en uppkopplad sak kommunicerar med oss.

Just nu spyr dessa saker mest ur sig information, men nästa steg är att saken också ”tar action” på det den upptäckt.

Felet vi ofta gör inom affärsutveckling, är att vi bara betraktar dessa ekosystem som en isolerad företeelse.

Hur vi gör rätt
Vi behöver fundera på hur just vår affär kan utnyttja ”business moments” i olika ekosystem av uppkopplade saker, människor och platser.

Bara i ekosystemet runt bilen uppstår tusentals händelser/”business moments” som man kan exploatera. Försök identifiera ett antal och fundera på:

  • Värde – Vem äger händelsen?
  • Uppkopplade människor – Hur kan vi göra livet enklare?
  • Business – Hur kan vi tjäna pengar?
  • Uppkopplade saker – Vilka interaktionspunkter finns med saker?
  • Konkurrens – Vilka andra kan störa den här värdeströmmen?
  • Risk – Hur undviker vi att passera ”the creepy line
  • Process – I vilken sekvens måste händelser ske och vilka äger eller utför dessa?

Sättet vi traditionellt affärsutvecklat på, kanske genom 4P, räcker inte. Och det är har skiljelinjen går mellan de som utnyttjar digitaliseringens dynamik på riktigt och de som affärsutvecklar analogt i en digital kontext.

Fredag
Den här veckan har jag arbetat med ett digitaliseringskoncept för produktlivscykel i uppkopplad infrastruktur. Roligaste jag gjort på länge!

Men idag åker sommarens svettluktande, urtvättade, trasiga Lacoste på igen. Det vankas staketmålning med Peroni och pasta som belöning.

Trevlig helg med sensommarens skönaste spellista!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.