Att fundera på…….

Den här sommaren har jag både snickrat och målat. För varje sommar tar jag mig an allt mer, för mig, stora projekt. Jag är en relativt dålig snickare. Min fru, som är en hantverkardotter, betraktar varje ny hantverksinsats med falsk beundran.

Vad duktig du är Patrick” säger hon och trots att jag vet att hon ljuger så ger det näring till nästa projekt.

Jag sågar fel, gör om, sågar fel igen, gör om, vinklar kapen något, det blir fel, gör om, JAG GÖR RÄTT.

I mitt semesterbaserade snickarvärv lär jag som ett barn lär sig. Pröva tusen gånger tills det blir rätt och till slut sitter det.

Digitalisering
Just nu så famlar de flesta av oss i digitaliseringens konsekvenser. Inte kan väl en dator……. Hur skall en robot kunna…… Vi betraktar automatisering och robotar som om dom skulle klara yrkeshögskolan. Som om dom skulle kunna förstå hur man ställer in sågen eller anpassar hyveln. Vi har också Polanyis paradox som säger att vi kan/vet mycket mer än vad vi kan uttrycka. Dvs jag som människa kan dra mina egna slutsatser som en robot aldrig skulle kunna.

Machine Learning
På ganska kort tid har vi fått en enorm datakraft. Samtidigt har vi fått en lika enorm mängd data. Lägger vi ytterligare till vår förmåga att ha access till data i molnet så uppstår något intressant.

Vår bild i hur vi skall programmera/lära datorer står på ända! Det som händer just nu är att datorerna lär sig saker på samma sätt som ett barn, eller som jag lär mig snickra. Men på samma tid jag behöver såga om min bräda, har datorn gjort miljoner och åter miljoner fel och lär sig från det.

Att förstå kraften från machine learning gör att vi borde betrakta automatisering på ett nytt sätt. Har du funderat på vilka möjligheter machine learning har för din bransch, ditt företag eller kanske konsekvenser för din profession?

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *