Var olydig, men våga ha fel

I veckan har jag haft en slutpresentation på ett styrgruppsmöte. Robert (min sidekick på kundsidan) och jag har slitit hund några månader.

Var olydig
Tidigt i projektet satte vi vår heder i att utmana. Både Robert och jag har varit villiga att ta en personlig risk genom att tänka själva och vara ”olydiga” mot den uppgift vi fått.

Många chefer lever ofta i en ofrivillig (ibland frivillig) bubbla och det är medarbetare och konsulters förbannade uppgift att våga peta hål på den. Vi gör våra chefer och uppdragsgivare en otjänst genom att bara inställsamt leverera det dom vill höra och exakt det dom beställt.

Bra chefer å andra sidan, förstår värdet av att bli utmanade av de jobbiga personer som försöker bryta status quo.

Ha fel
På mötet uppstod dock några ”ouuups moments” där vi missat saker. Det är lika viktigt för de som utmanar att ibland ha fel, våga erkänna det och korrigera det snabbt som fan.

Får man in en ”process” av mod och prestigelöshet så reducerar man risken att stelna till och fastna.

Kultur
Att röra sig utanför sin comfort zone må vara en floskel. Men vi behöver hjälpa, framför allt chefer, att knuffa dom utanför trygghetssfären. I en värld där arbetstagarna allt mer kommer bestå av automatiserade algoritmer, är förmågan att se subtila sammanhang och våga kommunicera dessa uppåt, ett värde som är bortom automatisering.

Alla de ”disruptade” bolag vi älskar att ta som exempel drevs sannolikt av chefer som fick filtrerad information, designad för det dom ville höra. Få är lika framsynta som den excentriska CEO’n på Circ de Solei, Guy Laliberté, anställde en clown på huvudkontoret vars enda uppgift var att gå runt och ta människor utanför sin comfort zone.

Slutsats
Nu är det en ny spännande vecka och jag tycker att du skall pröva att bryta ner konformismen på ditt företag. Du ser säkert massor av spännande sammanhang, affärsmöjligheter och risker. Kommunicera det du ser uppåt i organisationen. Så långt upp du vågar och sedan lite till.

Över tid kommer du få belöning för ditt mod.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *