5 steg mot digital effektivisering och RPA

Styrelser, ledningsgrupper och mellanchefer är hårt ansatta av digitaliseringshysterin. Trendkänslig personal ropar att ”Uber tar oss”, annan personal ropar att ”robotarna tar oss”, konsultsäljare pratar om en annalkande ond bråd död och media basunerar ständigt ut några få fantastiska framgångssagor.

I det här läget kan man göra två saker; antingen gå in på handikapptoaletten och sätta en tvåpipig hagel-sprakare i gommen eller så kan man läsa denna ödmjuka blogg-posts affärspoetiska mästerverk……..

Steg 1

Det finns tre tydliga ansatser man kan hålla sig till när det gäller digitalisering. Basen för digitalisering är tre vägval:

  • Minska kostnader/effektivisera
  • Öka intäkter/förändring i affärsmodell
  • Utveckling/förändring av kundupplevelsen.

Jag är medveten om att det finns ett visst overlap, men det är detaljer. Bestäm var du skall fokusera. Gör INGET innan du bestämt det. Annars kommer du göra många saker som ger marginell eller ingen effekt.

Är du inte ett mindre, snabbfotat, ungt företag så rekommenderar jag att börja med att fokusera på effektivisering.

Steg 2
Påbörja arbetet med en digital tjänstekatalog. Det kommer att ge snabbt värde och är fantastiskt roligt.

Lista alla behov som dina intressenter har. Lista allt du kan komma på! Allt från att lägga order, felanmäla, returnera, klaga.

Fundera sedan på hur du kan eliminera dessa. Här är inte bara digitala förmågor som ”digital self service” etc. utan att arbeta med att eliminera att behovet uppstår.

Steg 3
De behov som inte går att automatisera eller eliminera kan man nu effektivisera med hjälp av ”prosument-tänket”, RPA (Robotic Process Automation) etc.

Plocka isär uppgifterna som är kopplade till ett ärende/tjänst/behov och använd digitala förmågor för att snabba upp, minska fel och undvika manuellt arbete.

RPA handlar inte om att robotar tar över jobb, utan effektiviserar uppgifter och eliminerar fel. Det handlar inte om coola prylar som machine learning och AI, utan att vi inte behöver människor för att trycka på alla tangenter.

Steg 4
Hitta ett sätt att visualisera processen för ALLA som är inblandade i uppgiften/ärendet. Automatisera proaktiv informationsdelning vid avvikelser etc.

Steg 5 (optional)
Nu kan du hämta ditt hagelgevär, såga av pipan och rikta den mot alla som pratar Tesla, Uber och disruptiva affärsmodeller.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

3 thoughts on “5 steg mot digital effektivisering och RPA

Leave a Reply

Your email address will not be published.