3 saker att tänka på under sommaren

Sommar och semester kryper allt närmare och det brukar åtminstone för mig betyda tid för djupare eftertanke.

Det jag (bland annat) tänker fundera på i sommar är detta.

Affärsutveckla med Blockchain
Blockchain är ett område som brusar mycket men få förstår hur man skall applicera det på sin egen affär. Jag har begränsad kompetens om hela logiken bakom blockchain, men det är inte det som är det viktigaste.

Blockchain handlar om att hantera olika ”överlämningspunkter”. Oavsett om det är en transaktion eller vanlig information. Tänk att få 100 procent spårbarhet i en försörjnings- eller informationskedja. Vi kommer kunna ha full kontroll vem som planterade moroten du äter, om det är ett barn som sytt din t-shirt eller vilken båt som tog upp just din torskfilé. Tänk också på det ur ett ärendehanteringsperspektiv eller en säljcykel.

I höst kan du sedan börja experimentera med blockchain-teknik i din affär. Jag tror att det kommer att vara viktigt framöver.

Gör saker längre ut
Vi vet att tiden mellan att upptäcka något och till dess vi förväntas agera blir allt kortare. Därför bör vi fundera på om vi kan agera längre ut i kedjan. Istället för att ta in sensordata, analysera den och sedan agera bör vi försöka ta action redan längst ut i processen.

Strömmad data
Vi har under lång tid tagit för vana att samla in information i stora batcher och sedan lagrat det i datasjöar mm. Jag tror vi måste lära oss att hantera strömmad data och istället agera på avvikelser.

Knäcker man den här tankenöten så brukar intressanta möjligheter uppstå.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.