Underlig dynamik i sociala medier

Nu har vi haft olika sociala plattformar under en relativt lång tid. Privat har jag aldrig varit en del av detta, men sett flödet på familjens och andras sociala plattformar. Linkedin har jag däremot följt, deltagit i och använt som distributionskanal.

Det finns dock en röd tråd i innehållet i samtliga dessa plattformar. Det är JAG, JAG, JAG, JAG. Det är som ”bank-marknadsföring” på 80-talet. Se på VÅRT fina kontor, se vad VI gjort idag, se vad snygga VI är.

De analoga sociala och affärsmässiga normerna skiljer sig från dess digital-sociala dito. Det som skulle anses som skrytsamt och ovärdigt i en analog värld är comme il faut i en digital.

Vi framstår som extrema flockdjur som kämpar med att hitta vår egen identitet i relation till andra. Vi älskar allt som Tesla gör och det spelar ingen roll vad en cool snubbe som Per Holknekt skriver, vi gillar det ändå.

Allt handlar om att stjäla lite glans i syfte att stärka vår egen privata eller affärsmässiga fernissa. Med betoning på just fernissa!

Men jag anser alla vi som inte har samma affärsmässiga eller sociala status, bör försöka generera ett annat värde än att förmedla vår egen affärsmässiga storhet eller skönmålade privatliv.

Jag tycker att företag, men också många duktiga personer, är rätt dåliga på att utnyttja dessa plattformar för att påvisa ett värde. I dagens extremt brusiga kommunikationsklimat behöver vi visa vad vi kan, inte bara berätta om vår egen förträfflighet. Eleanor Roosevelt’s underbara citat gäller såväl privat som affärsmässigt; “Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people“.

För det spelar ingen roll om du får 2 likes, när Per Holknekt får 2.000 eller om ditt företag får 20 delningar när Tesla får 20.000! Så länge du förmedlar något som är du, något du eller ditt företag står för. Annars kommer allt bara vara en byteshandel i valutan likes. En valuta som, enligt mig, är lika devalverad som Zimbabwe-dollar.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *