Så digitaliserar du arbetsplatsen

Det kanske roligaste digitaliseringsområdet just nu är intern effektivisering med hjälp av digitala förmågor. Det finns så mycket att göra och det får så stor effekt till en låg kostnad.

När din omgivning ägnar tid åt att skicka runt meningslösa ”klick trap”-artiklar om hur robotarna kommer att ta alla jobb, skall du istället ägna dig åt att handla.

Jag rekommenderar dig att göra så här:

  • Börja dela in företaget i funktioner/tjänster. Skit i ledningsgruppens meningslösa, inåtvända, nepotistiska organisationsschema. Tänk funktioner.
  • När du gjort det så tar du funktion för funktion och dokumenterar vilka huvuduppgifter dom gör.

I den digitala evolutionen kommer först uppgifter automatiseras, sedan funktioner och i slutänden yrken. Men där är vi inte ännu.

  • Börja därför prioritera vilka uppgifter som du tror är enklast att automatisera/digitalisera och därefter vilka av dessa som skapar mest affärsmässigt värde att förändra. Tänk på att värdet kan vara annat än pengar, tänk även på kundupplevelse!
  • Sakta men säkert kan du sedan automatisera manuella/personberoende uppgifter.  En efter en. Efter en tid, så är det så många uppgifter som är automatiserade att du kan outsourca eller automatisera hela funktionen. Tänk på att digitalisering ofta handlar om att lösa uppgiften på nya sätt, snarare än att göra själva uppgiften digital.

Allt detta kan ske samtidigt som dina kollegor har fullt upp med att försöka positionera sig som digitala virtuoser genom att på Facebook dela meningslösa youtube-klipp på coola robotar. Därför märker dom inte själva hur dom blir automatiserade.

Vet du ändå inte hur du skall börja, eller hinner du kanske inte. Maila mig!

Ha en fantastisk helg med Sveriges bästa spellista

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.