Det personliga priset

I veckan träffade jag en god vän som jag var hembjuden till för en tid sedan. Hon berättade att tjejen jag hade till bordet ”nog inte var så förtjust i mig”. När jag bad att få veta varför, var svaret ”du vet ju hur provocerande du kan vara Patrick”.

I ett projekt jag jobbar i, på ett stort företag, upplevs jag nog emellanåt ha lite hybris. Jag ser uppdraget som något större än det jag är satt att göra, genom att pressa det affärsmässiga förändringsbehovet längre än uppdragets IT förändring.

Gränser
Att sträva efter att gå utanför sin egen och andras ”comfort zone” har nästan alltid ett personligt pris. I sociala maskineriet är ytlighet och konformism ofta grundkoden. Att bryta mot den är kopplat till misstänkliggörande och skam.

Att bryta affärsmässiga gränser upplevs hotande, provocerande och straffas i värsta fall med en passiv eller aktiv önskan om misslyckande från omgivningen.

Bryta gränser
Det finns en riktigt ”cheezy” bild som visar två ringar skilda från varandra; ”din comfort zone/where the magic happens”. En typisk bild som gillas på Facebook och LinkedIn. Särskilt av alla dom som stigmatiserar provokationer och aldrig rör sig utanför sin comfort zone.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vivian_Malone_Jones

De människor som gör sin egen eller andras resa från tryggheten betalar ofta ett högt socialt och ibland karriärmässigt pris. Trots att det är just den progressiviteten som alla andra sedan kan åtnjuta.

Jag och många med mig gör det på ytte pytte mikronivå, men andra gör det på större makronivå. Vi bör vara lite mer rädda om de förstnämnda, men framför allt respektera och hylla de sistnämnda.

När gränsen är bruten
Martin Luther King har sagt; ”In the end, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends.” Det är lätt att gilla brutna gränser i slutna rum, utan att ta en personlig risk. Det är ännu enklare att gilla det när de väl är brutna.

Min egen vilja att bryta gränser är som sagt bara en liten, liten, liten parentes i viljan till gränsbrytande. Men det finns människor som bryter status quo på riktigt och dom borde vi både respektera INNAN förflyttningen är gjort och vi sitter självgott där med facit i hand.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.