The Butterfly effect

The Butterfly effect är en term som använts inom meterologin för att beskriva väderfenomen. En fjärils vingslag kan skapa en tornado på andra sidan jorden eller kanske svår turbulens för ett flygplan.

Videon nedan är väl investerade minuter om man jämför med ditt meningslösa scrollande genom din Instagram feed.

Disruption
När vi talar om disruption så kopplar vi ofta det till tekniska innovationer. Exalterade pratar vi om dessa innovationer, känner oss initierade och i futuristisk framkant.

På varje företag, på varje mässa, på varje konferens, i varje digitalt forum är det som att lyssna till ett getingbo av tekniska innovationer.

Den tekniska disruptionen är oftast bara fjärilens vingslag som orsakar den verkliga disruptionen. Den sociala disruptionen.

Först kommer en teknisk innovation som sakta skapar ett förändrat beteende som sedan utvecklas exponentiellt. Först därefter kommer den sociala disruptionen och det är snarare i den vi skall hitta näring för vår affärsutveckling. Att tidigt kunna se de sociala konsekvenserna av en teknisk innovation. Idag på centralstation satt 99% av alla, gamla som unga, kvinnor som män och stirrade ner på en glasskärm. Det är ett förändrat beteende och därmed en GIGANTISK social disruption.

Innovation
Just nu är ”bots” på mångas läppar. Redan idag interagerar vi förmodligen med bots, utan att vi vet om det. Inom bara några få år kommer vi att interagera mer med bots än vår partner. Vad kommer bots att innebära för intern effektivisering, marknadskommunikation etc.?

När det gäller självkörande bilar kan man fundera på vad som händer med stadsmiljön. Med parkeringshus.

Hur kommer algoritmer påverka HR och rekryteringsbranschen? Hur påverkar det sättet vi söker jobb när algoritmerna kliniskt gör urvalen.

Vad betyder att allt mer blir on-demand för datalagring? Det ständigt ökade behovet av datalagring kommer kanske att minska i framtiden. Vi kommer sannolikt att jobba mer med realtidsanalys, snarare än att gräva och rota i data.

Betrakta innovationer, men försök att se det i ett kontextuellt sammanhang. Vad betyder augmented reality för kundupplevelsen eller sättet vi konsumerar? Pokemon GO började förändra beteendet och om några år kommer den sociala disruptionen.

Var känslig för vingarnas slag, men ännu känsligare för dess konsekvenser!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.