Digital strategi och genomförande (förenklat)

Det produceras enorma mängder information om digitala strategier och komplexiteten i att realisera. Tänkte med detta lilla fredagsinlägg försöka mig på en förenkling av detta brännheta ämne.

Om jag hade arbetat på ett företag och fått den här frågan på mitt bord hade jag sett till att jag fokuserade på rätt saker. Jag hade lagt, det närmast pornografiska förhållandet till digitaliserings-hypen åt sidan och istället gjort följande:

  • Jag hade börjat med att definiera vad digitalisering är för företaget. Det finns inga direkta rätt eller fel. Det enda felet är att inte ha en idé. Därefter hade jag förankrat definitionen så jävla hårt i ledningsgruppen. Jag hade också sett till att dom förstod innebörden.
  • Därefter hade jag bett att få företagets affärsplan. Om någon yppat att den inte var uppdaterad, så hade jag antingen väntat eller sett till att den blev det.
  • Sedan hade jag funderat på hur man skulle kunna använda digitaliseringsdefinitionen för att skapa nya typer av kundupplevelser genom förändring av produkter, tjänster, sättet man tar betalt och kommunicerar etc.
  • Därefter hade jag tagit reda på hur man skulle kunna använda definitionen för att effektivisera den operativa verksamheten i syfte att öka effektivitet och minska kostnader.
  • Jag hade formulerat mina findings som en strategi och integrerat den i affärsplanen.
  • Efter det hade jag tagit reda på vilka förmågor som behövs för att stödja det digitala initiativet. Tekniska-, organisatoriska-, operativa förmågor.
  • Därefter hade jag identifierat de saker jag kan göra med minsta möjliga kostnad till mesta möjliga effekt i syfte att bevisa värdet för organisationen.

Den som varken vill, kan eller orkar göra detta kan maila mig på måndag!

Analog transformation
I helgen drar jag till landet och drar på mig mina gummistövlar, min John Deere keps (i vilken jag, enligt mina döttrar, ser ut som en “läskig pedofil gubbe” i)  och lunkar planlöst i trädgården med en burköl i handen. Kanske med en skön spellista i lurarna.

Trevlig helg!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.