Personlig digital konsekvens

Dom flesta av oss har ganska bra koll på hur digitaliseringen påverkar företag, samhällsfunktioner, affärsmodeller, kommunikation etc. Många av oss tänker mycket på det, analyserar det dagligen. Vi vet att utvecklingstakten är exponentiell inom många områden, emedan allt omkring är linjärt. Det är gapet däremellan som skapar disruption och digital ödeläggelse.

Men vad betydligt färre funderar på är hur digitaliseringen påverkar oss människor på djupet. Jag vet inte hur mycket du tänker på din förmåga till koncentration. När läste du din senaste bok? När vi skall konsumera längre texter kliar behovet av att scrolla igenom Instagram-flödet.

De långa diskussionerna med vänner och bekanta uteblir för Google ger oss svaret med en knapptryckning.

Fördjupning
När vi tidigare dök ned i djupet och häpnades över spännande fiskar, vackra koraller förstod vi hela tiden att ju mer vi ser, desto mer vet vi att vi inte ser. Idag far vi fram i en fruktansvärd fart, likt en jetski över ytan.

Vi orkar inte ta oss till djupet.

Kärlek
I en digital värld har dejtingsidornas algoritmer blivit genvägen till att finna den rätte. Två människors förljugna självbild blir till träffar i algoritmer och något som håller tills fernissan flagnat tillräckligt. Maggropskänslan, förvåningen över det charmiga leendet från en främmande person filtrerar algoritmerna bort till förmån för ständiga Tinder-notifikationer.

60% av kvinnor och 48% av män kollar sin telefon när dom har sex enligt Huffington post.

Unga människors sexuella uppvaknande kanaliseras via obegränsad tillgång till Internet porr. Sexualiteten mellan ett nyförälskat par ter sig tråkig i relation till bilderna av en MILF som blir påsatt av 20 välhängda män….. Vi konsumerar mer sex än någonsin, men har mindre sex än någonsin.

Avund
Sociala medier har blivit en plattform för egenmarknadsföring. Allas putsade, förskönande bilder av sig själva blir en kamp som ingen kan vinna. Vi konsoliderar bilden av alla våra kontakter och gör den till en. Den bilden jämför vi vårt liv, oss själva och våra partners med, helt utan källkritik. I den ständiga jämförelsen devalverar vi långsamt vår självkänsla och vårt egenvärde.

Avslutningsvis
Missförstå mig ej! Jag älskar digitalisering, digitaliseringens möjligheter. Jag tycker bara att vi är allt för ensidiga, onyanserade och grunda när vi betraktar den.

Ha en fantastisk helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.