Det mest förbisedda inom digitalisering?

Januari är, av min fru proklamerad, hälsomånad. Helt alkoholfri, går tiotusen steg om dagen, har bokat in både Squash och badmintontider.

Det i sin tur gör att jag vaknar tidigt varje helgmorgon i chock över avsaknaden av en knastertorr papegoj-tunga och lätt huvudvärk.

Ofta ägnas dessa ensamma mornar någon webcast från Gartner eller TED Talk.

Träd som talar
I söndags morse såg jag Suzanne Simards föreläsning om träd som talar….. Det har visat sig att träden samarbetar och kommunicerar med varandra. ”Du, jag behöver lite mer koldioxid, kan du dela med dig?” eller ”Helvete, det har kommit barkborrar till Da Hood, stärk barken” Det finns alltså ett samarbete mellan träden för att hela skogen skall bli uthållig.

Digitala ekosystem
I varje workshop, i varje digitalt transformationsprojekt, i varje kundinteraktion proklamerar jag vikten av att företagen måste se sig själva i ett ekosystem. Digitaliseringen har skapat ett helt nytt sätt att se på rollen mellan företag. Jag skulle vilja gå så långt att det borde vara någon som ansvarar för att underhålla och utveckla rollen i ekosystemet.

Ekosystemet är främst API’er men det är bara ”hur”, frågan är vilka och vilket värde det skapar.

Bilföretag bör ha försäkringsbolag, trafikverket, bensinbolagen etc. i sitt ekosystem. Elbolagen borde ha den smarta staden, elbilsindustrin etc. i sitt ekosystem.

Jag är ganska övertygad om att de som odlar ekosystemet kommer att vinna.

Slutsats
Ensam är stark” är fett omodernt. Om nu till och med träden talar med varandra, är generösa med att dela data med varandra, varför kan inte vi vara det?

Jag rekommenderar ALLA att göra en stakeholder-analys och fundera på vilka parter som kan påverka företagets affär, kundupplevelse, effektivitet etc. Påbörja sedan arbetet med att integrera dessa intressenter i ett ekosystem av givande och tagande.

Du kommer att dominera över dina protektionistiska konkurrenter.

Just do it!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.