Tankar för 2017

När jag var liten så roade sig min äldre syster ofta med att smyga på mig långsamt för att helt plötsligt göra ett utfall och skrämma vettet ur mig. Jag märkte henne oftast inte innan, men kunde på något vis känna det i luften. När hon gjorde skrämselutfallet blev jag paralyserad och skrek rakt ut.

Ett annat minne från min barndom var när vi åkte på nöjesfält. Förväntansfullt satte man sig i bergodalbanan och hissnade i den första backen. Med skrämd förtjusning sprang man till kön för att åka igen.

2016 var året då min syster hade 3 sekunder kvar till sitt utfall. Eller så är det året då vi var näst på tur i kön till bergodalbanan. Skillnaden i upplevelsen av 2017 är brutal mellan dessa två metaforer.

För den ena gruppen blir upplevelsen hemsk. Det är gruppen har satt sin tillit till att Donald Trump och andra skall återställa världen till något den inte är anpassad för. En romantiserad trygghetsbild av det förflutna.

För den andra gruppen blir det en spännande färd av toppar, dalar, loopar och svängar. Det kittlar i magen av skräckblandad förtjusning.

Exponentiell utveckling karaktäriseras av att den smyger på och når sedan en tipping point. Jag kan, precis som du, beskriva hundratals tekniska och affärsmässiga innovationer som AI, Robotar, Augmented reality, Blockchain etc. som nått en ”tipping point” 2016. Företeelser vi kommer tvingas att förhålla oss till 2017. Antingen som skrämda eller inspirerade!

Men det som främst kommer att polarisera framgång och misslyckande 2017, kommer vara vår förmåga att vara responsiva i realtid. Det finns sannolikt få branscher, företag eller egenskaper som inte kommer att bygga på förmågan att agera på information i realtid.

Vi fattar inte beslutet om att gå över gatan, på 3 minuter gammal data. Men precis så kommer de företag som inte anpassar sig att framstå.

Ekvationen är enkel för 2017. Använd information från uppkopplade människor, saker och platser och agera på den informationen i realtid. Saknar man system, strukturer, processer och kultur för detta, så borde det vara fokus under 2017.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Tankar för 2017

  1. Får mig att tänka på att jag tycker det är väldigt tråkigt att vi inte fick slutföra vårt gemensamma projekt. Det skulle blivit något nytt för den branschen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *