Smarta städer

Under min högstadietid konsumerade jag, Adam och Nicklas enorma mängder skräckfilmer. Vi var alltid hemma hos mig för vi hade VHS först. Dom somnade inte sällan i soffan, trots att vi skulle till skolan dagen efter. Tyst smög jag mig upp och la mig så att dom skulle vakna med skräck i blicken och stela nackar runt 03.20.

De filmer vi konsumerade var inga cineastiska mästerverk. “Nightmare City” och “City of the living dead” var några av favoriterna. Filmer om hela städer av levande döda som planlöst vandrade omkring utan mening eller mål.

Smarta städer?
Sedan 2009 har jag haft en närmast altruistiskt attityd till möjligheterna med smarta städerna. Jag har skrivit om, och sett möjligheter för, avfolkningsorter att ta en position samt för stora städer att effektivisera. Men inte minst för alla städer att skapa en exceptionell medborgarupplevelse.

Jag har kontaktat representanter för flera städer där de flesta inte ens besvarat mina mail.

Det jag har insett snart åtta år senare är, att människorna som arbetar och representerar dessa städer skulle passa utmärkt i de VHS filmer mina vänner och jag konsumerade i ungdomen. Trötta, visionslösa, livlösa och helt utan initiativkraft.

När vi svenska medborgare representeras av Zombies, kan vi runt om i världen se länder som passionerat brinner för att knyta samman stadens nyttigheter i en exceptionell medborgarupplevelse.

En smart stad
En smart stad förstår att den baseras på data satt i ett kontextuellt sammanhang, inte på tekniken i sig. Där man ser medborgarnas olika behov. Barn, turister, äldre, småbarnsfamiljer, invandrare, handikappade eller vem som helst. Alla har vi dock olika behov vid olika tillfällen.

En smart stad förstår samtidigt hur mycket pengar det går att spara genom att utnyttja digitala förmågor för att effektivisera och utveckla.

En smart stad förstår hur man, inte bara integrerar olika ”nyttigheter”, utan även näringslivet in i den smarta staden.

Action
Kanske är ni inte Zombies, ni kanske bara inte gillar mig. Ring då någon annan och berätta om era fantastiska visioner, om respekten för era medborgares upplevelser. Kanske arbetar du i en stad som alla flyr ifrån, kanske i en stad som blir överbefolkad eller i en stad med många gamla. Oavsett har du en möjlighet att positionera din stad, spara pengar och samtidigt leverera den upplevelse dina medborgare är värd.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.