Narcissus dog av kärlek till sig själv

Jag ser unga människor på tåget, på flyget, på busshållplatser och även mina egna döttrar ta en enorm mängd bilder på sig själva. Människor som inte kan se sig mätta på bilden av sig själva. Jämförelsen med Narcissus blir extremt påtaglig.

Enligt grekisk mytologi var Narcissus en vacker yngling som inte kunde få nog av sin egen spegelbild.

Men det räcker inte. Bilderna blir en brygga för påbudet om lycka och skönhet för omgivningen.

narcissus

Vi andra, bedagade människor, får jobba med andra attribut. Banala bilder av det nya köket, vinglaset i motljus eller det lyckliga paret på spa.

Inget av det där är nytt. Men det som är intressant är att med all den frihet vi fått så förmedlar vi något grunt och extremt uniformt.

Den snabba jakten på bekräftelsekickar har gjort att färre och färre intresserar sig för fördjupning. Vi orkar inte ta in en lång text. (dock en helt ovetenskaplig betraktelse från min sida)

Om det nu är som ovan, hur relaterar vi då till andra människor? Jag tror att behovet av de snabba bekräftelsekickarna vi får digitalt har tagit över vårt mänskliga bekräftelsebehov.

Jag ser par på restauranger stirra i sina smartphones. Sinnebilden är två personer som sitter på var sitt håll och onanerar till den förljugna bilden av sig själva.

En dag gick Narkissos vilse i skogen, och skrek: “Finns det någon här?”

Då svarade Echo: “Här!”

Narkissos som aldrig hört talas om ekon såg sig omkring. Han hörde ju svaret, men kunde inte se en enda levande varelse.” (Wikipedia)

Martin Luther var en tvivlare, men när han fick reda på att gud älskade honom precis som han var, då inträdde en lycka och ett lugn. Vi är alla Martin Luther i förhållande till den gudomliga Facebook-massan och jag tror att vi alla också behöver ett, om inte teologiskt uppvaknande, så ändå ett uppvaknande om att vi duger som vi är.

Delar av den här texten är inspirerad av vad jag hörde i Filosofiska rummet i P1. Dom beskriver det betydligt bättre än jag. Har du tid så lyssna på det, men du har säkert fullt upp att dela en bild på din frukost.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Narcissus dog av kärlek till sig själv

Leave a Reply

Your email address will not be published.