Energibranschens dödsdans och fredag

Jack Welch har sagt att ”om förändringen på utanför företaget går fortare än innanför företaget, är slutet nära”. Ett mer passande citat går knappast att finna för många inom energibranschen.

Snabbt på utsidan
Det som händer på utsidan är att allt fler kunder tar kontroll över sin egen energiproduktion och med det följer obönhörligen en marknad för någon utanför energibranschen att hantera konsument/producent dynamiken.

Vi kommer först att få se det här inom B2B-sidan där stora företag bli självförsörjande på energi. MGM (kasinon och hotell) tyckte att det var värt 86.9 miljoner dollar för att lämna avtalet med Nevada power för att producera egen energi samt köpa den av andra.

Den här förändringen, liksom alla andra av dagens förändringar, smyger på för att explodera exponentiellt i breda lager.

patrickgilbert-dodsdans

Långsamt på insidan
Lika fort som det går på utsidan, lika långsamt går det på insidan. Det beror bland annat på:

  • Hela strukturen hos energibolagen bygger på få stora energiproducenter, monopolistiska produkter och en relativt förutsägbar konsumtion.
  • En massiv, rigid IT-infrastruktur som saknar affärsmässig flexibilitet.
  • Oflexibla processer som till stora delar tar sin utgångspunkt i inre effektivitet, snarare en ett kundorienterat synsätt.
  • Trygghetstörstande ”Stann Anders”-personal som fokuserar på att eliminera personlig risk snarare än att skapa innovativa lösningar.
  • En kultur av ”fat and happy”

Slutsats
Det finns en fantastisk möjlighet för mindre och medelstora energibolag att skapa magi just nu. De stora har vuxit sig så feta, stinna och orörliga att dom har svårt att svara på omgivningens förändring. Det mindre kan, om dom bara vågar, göra en snabbare förflyttning mot en förändrad omvärld.

Jag jobbar just nu med ett sådant progressivt bolag och jag hoppas, hoppas att vi tillsammans har modet, förmågan och kapaciteten att skapa något i takt med tiden.

jump

Helg
Nu är de snart helg och jag får helgbesök från Oslo som traditionellt renderar i en våldsam dekadens, hätska diskussioner och trevligt sällskap.

Vila tycks man få göra först i graven……

Trevlig helg med en skön spellista!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Energibranschens dödsdans och fredag

Leave a Reply

Your email address will not be published.