Utvecklingen sker i “stealth mode”

Titta noga på dina naglar. Ser du att dom växer? Vi gör inte det, men helt plötsligt har vi fått för långa naglar. Vi tänker inte på det innan det är ett faktum.

När vi betraktar utvecklingen just nu så tror jag att vi är för konservativa i våra bedömningar om framtiden. VR, automatisering, digitala assistenter, robotar är saker som vi ser som framtidsföreteelser. Inte som en fullt inkorporerad del av vårt samhälle.

De flesta av oss har nog tagit del av Tony Seba’s exempel med fifth Avenue 1900/1913.

År 1900 bestod gatan av ett hav av häst och vagn. Benz hade redan uppfunnit bilen, men den var bara tillgänglig för några få bemedlade.

1900

Bara 13 år senare består samma gata av ett hav av bilar. Ett tydligt exempel på en exponentiell utveckling. Utvecklingen exploderar när något blir naturligt och tillgängligt för en större massa. Ford hade “uppfunnit” det löpande bandet och en fabriksarbetare hade möjlighet att köpa en bil.

1913

Just nu pågår ett stort antal parallella skiften som gör att vi kommer få många “aha-upplevelser” de närmsta åren. Helt plötsligt så kommer vi bara vara där och det som kändes avlägset är naturligt.

Nästan all utveckling som sker nu kan vi inte mentalt ta in, utan den ligger under ytan för att helt plötsligt explodera exponentiellt. Det är i det läget som företag drabbas av disruptionen och digitaliseringens kraft. Man är i otakt med de nya företeelserna och tenderar att aldrig komma ikapp. Precis på samma sätt som de länder som vara sena in i den industriella revolutionen aldrig riktigt hunnit ikapp.

Robot-revolutionen kan kännas avlägsen, men tittar man på rörelsemönstret hos Boston dynamics senaste robot så hissnar man.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.