Skit i matematikerna

En digital organisation är ofta datadriven per se. Det ligger i den digitala naturen att utnyttja den datadrivna dynamiken. Vi har extrema mängder data som vi vill, kan och bör göra saker med.

I många fall saknas kompetens för att förädla data. På företagen är ofta dom som är satta att betrakta denna data ofta analytiker med en vurm för matematik. Samma personer är ofta helt främmande inför produkt-, affärs- och tjänsteutveckling. Och kanske ännu mer främmande inför kundupplevelsefrågor och kommunikation.

Hörde ett bra exempel häromdagen där någon sett att glass sannolikt orsakar drunkningsolyckor. När man betraktade datan korrelerade den i det närmaste 100-procentigt. Man hade dock glömt att lägga till komponenten ”sommar” till ”data-setet”. Sannolikt en skröna, men strunt samma för det visualiserar poängen.

Vi behöver inte (bara?) överintelligenta nerdiga, binära matematiker som prövar hypoteser mot ett på förhand färdigt svar. Vi behöver öppna människor som kan se kreativa sammanhang i datan!

Problemet är att vi betraktar och värderar det intellektuella behovet med en pre-digital måttstock.

Alla vi som plaskar i den digitala ankdammen och gör anspråk på att tolka data, borde läsa mindre Gartner-rapporter och mer filosofi, psykologi och antropologi. Vi borde prata mindre i snäva kretsar och lyssna mer i breda. Vi borde röra oss utanför vår egna ängsliga ankdamm.

Först då kan vi se de intressanta sammanhangen i informationen vi vill göra något av.

Kul på jobbet
Just nu jobbar mina kollegor och jag med en koncern i förändring. Att pitcha idéer till nyfikna, men kritiska ögon är så jävla kul! Agilitet i en ström av nya digitala möjligheter är själva essensen i modernt företagande.

En kultur där alla bottnar i sin egen integritet och fightas för sina idéer, är inte ett kund/leverantörsförhållande utan något som är affärsmässigt progressivt. Även om jag vet vem som bestämmer i slutänden………….

Helg
Nu är det helg och om det här fantastiska vädret inte fortsätter så är jag sugen på att se bra och pretentiös film. Har fortfarande inte sett filmen Rams som jag är extremt nyfiken på. Trots att den varken innehåller porr eller våld.

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.