Säker sex och kroppsdelar

När jag gick i skolan fick vi lära oss hur farligt det var att knarka. Ambitiösa lärare ville få oss att få ett konsekvenstänkande.

Nu går mina barn i skolan och fokus har flyttats från LSD till vikten av att ha säker sex.

Man behöver inte vara moralist för att inse att råden ovan är ganska rimliga.

Men jag tycker också att det finns behov av en allmän folkupplysningskampanj när det gäller data. Extremt många saknar all form av konsekvenstänkande när det gäller data.

Jag syftar inte främst på någon förlupen film från en avsugning på personalfesten eller något pervo som tagit bilder under kjolarna på tjejer. Inte heller på att kidsen förmedlar komprometterande festbilder från sin ungdom. Åtminstone det sistnämnda kommer inte att resultera i någon större tragedi i vårt allmänna informationsöverflöd.

tr

Men vad vi alla behöver förstå att det ALLTID finns en transaktion. Där allt vi tror är gratis har bara en annan valuta.

Det finns exempelvis företag som säljer data till ”pharma” företag. Listor på personer som har HIV, Gonorré och andra pikanta åkommor. Ett bolag som heter Medbase200 säljer namnen på 1000 våldtäktsoffer för 79$. Samma företag erbjöd även specifika listor på offer för hustrumisshandel etc.

Metadata runt oss själva er en EXTREMT lukrativ handelsvaluta.

Innan vi ens är födda börjar vårt digitala avtryck genom att stolta föräldrar lägger ut ultraljudsbilder på ännu ofödda barn. Har vi ens funderat på vad vi kommer kunna utläsa från dom bilderna i framtiden?

Vi ser en explosion av människor som nu kartlägger sin DNA i syfte att identifiera sjukdomar etc. Vad händer om vi är nonchalanta med den datan? Vi kan liksom inte byta den som ett dåligt password.

Kärlek
Jag har varit gift med min fru i 21 år. Hade 21 år sedan varit nu hade vi förmodligen inte blivit ett par. Dating-sidornas algoritmer hade garanterat diskvalificerat oss direkt. Men det finns fortfarande subtila saker i relationen mellan människor som inte går att göra datadrivet.

Man kan fråga sig hur mycket vi är villiga att automatisera ”kärlek”. I en framtid kommer algoritmer välja parfym, kläder, ställen i relation till vår ”date’s” profil på Facebook, LinkedIn och annan tillgänglig data. Fy fan vad jag är glad att jag inte kommer vara en del av det! Kärlekstörstande kapitulerar vi inför dating-sidornas algoritmer som vänjer oss vid algoritm-driven kärlek istället för emotionell maggropskänsla.

kroppsdel

Slutsats
Varje dag predikar jag vikten av datadriven och algoritmdriven business. Så vem är jag att ha synpunkter? Men det är inte svart eller vitt! Jag vill inte vara en del av att exploatera människors oförmåga att se värdet av sin egen valuta.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.