Är inte digitalisering teknik?

Jag hör ganska ofta att ”digitalisering handlar inte om teknik”. Det är ett sätt för människor att visa att man har förstått djupet i digitalisering. Men nog fasen handlar det om teknik. Utan teknik går digitaliseringsambitionerna sällan att genomföra.

Man gör ett digitaliseringsprojekt där man ställer om företaget, kanske hela eller delar av sättet man gör affärer. Det kräver affärsmässig kreativitet och mod från företagsledningen. När det därefter är dags att genomföra transformationen så skulle jag säga att merparten av arbetet handlar om organisation och teknik.

hrdwre

Exempel på fyra områden:

  • Teknik 1 – Befintlig IT-infrastruktur stödjer sällan det digitala företaget
  • Teknik 2 – Man saknar tekniska förutsättningar att samla in, lagra, hantera och analysera de nya datamängderna som uppstår.
  • Teknik 3 – Man saknar tekniska förmågor för att hantera kommunikationen med/till/från uppkopplade saker, platser och människor.
  • Teknik 4 – Eventuellt blir dagens produkter uppkopplade i någon mån och man saknar tekniken för OTA uppdatering, hantering av firmware etc.

Helg
Den här helgen blir det nog lite jobb. Jag har babiankris för ett projekt som skall levereras på 4 veckor. Föredelen är att man kan sitta och jobba i T-shirt och kalsonger. (Ber om ursäkt för eventuella bilder detta kan framkalla). Ikväll skall det däremot festas på groteska mängder råbiff och rött vin ihop med höstens skönaste spellista.

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *