Semesteranalys

Den här sommaren har jag spenderat i Sverige för omväxlingsskull. Ganska sunkigt väder har gett tid för tankar, läsning och reflektion.

Reflektion 1 – Tänk balanserat
Under min semester har en äcklig, vidrig jihadist skurit halsen av en fransk präst. En lika äcklig IS-anhängare har sprängt sig i Tyskland. Inte minst har en lika vidrig person mejat ned 80 personer i Nice.

Mitt hat vet inga gränser och min reptilhjärna vädjar raskt till förenklingarna från Marie LePenn, Farange och Åkesson. Lägg där till några våldtäkter och tafsningar som begåtts av ”flyktingbarn” med en totalt förvriden kvinnosyn. Mitt hat mot denna medeltida attityd saknar gränser.

Hos många får 1,5 miljarder muslimer en kollektiv skuld för dessa handlingar.

flickaa

En flickas ögon
Efter en god middag i Halland cyklade jag vingligt hem genom ett idylliskt sommarstugeområde. Där mötte jag tre blonda, söta fnittrande småflickor. Dom tystnade när dom fick se mig och jag kunde se oro i deras ögon när dom mötte ett flintskalligt fyllo på cykel.

Min blotta uppenbarelse tog död på deras glädje som förbyttes i skepsis bottnat i deras föräldrars förmaningar om gubbar.

Jag försökte kompensera genom att le inställsamt, käckt och fåraktigt vilket sannolikt gjorde mig än mer lik en Eklund eller Quick.

Slutsats
Jag undrar hur många muslimer som ständigt känner det jag gjorde på cykeln. Rädsla, oro och ilska hos de man möter. Vi måste vara sansade och nyanserade i vår bedömning av människor. 99,9% av alla gubbar är ofarliga. Skall vi indoktrinera, skrämma och begränsa våra barn för den sista 0,1%-en?

Och hur förbannade vi än må vara på IS och vidriga jihadister så får vi inte blanda ihop det med de som bara har muslimsk trosuppfattning. Det hindrar oss att se människor framför kollektiva förenklingar.

Reflektion 2 -Värdet av digital natives?
Under semestern har jag varit mycket med våra två döttrar. Dom är så kallade ”digital natives”, dvs födda med Internet. Jag har försökt att betrakta dom antropologiskt och dragit en hel del slutsatser.

pgkids

Alla vi som arbetar med digital innovation och transformation har en skyldighet att betrakta de yngre generationerna. Dom är hundraprocent omni-channel och den business som inte möter det är inte på deras radar. Jag tror att man, framför allt inom retail, har mycket att lära.

MEN när jag ber dom om förslag på lösningar på det som inte fungerar kommer inte speciellt myckt vettigt. Hur kan man göra museer mer intressanta och digitala? Ve’ntä blir svaret. Det är än så länge alltså upp till oss andra att skapa lösningarna. Men för att kunna göra det MÅSTE vi förstå hur dom tänker och agerar på riktigt.

I övrigt
I övrigt har jag ägnat sommaren åt min fru, en biografi om Josef Goebbels, Philip Tetlocks extremt intressanta bok; Superforecasting och mil av promenader med en skön spellista i lurarna!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.