Vem tar bollen? Energibranschen?

Energibranschen är på ett vis ganska speciell. Den fyller en extremt viktig samhällsfunktion och har i ärlighetens namn en ganska bra leveranssäkerhet. Men den präglas också av en inskränkthet, trögrörlighet och brist på modig innovation.

Retail
Retail-bolagen, som säljer energiavtal, är så vitt jag vet nästan uteslutande olönsamma. Oförmågan att differentiera sig har gjort prisjämförelsen av en kilowattimma ganska lätt. Istället för innovativa produkter och tjänster har man lagt fokus på CRM. Men jag känner ingen normalbegåvad människa som vill vara kompis med sitt energibolag. Kostnaderna att hantera en flyktig, klagande lägenhetskund överstiger en minimal intäkt.

Distribution
Distributionsbolagen, som hanterar nätet, har å andra sidan historiskt sett varit helt kundfrånvända. Jag kan förstå om dom inte vill fokusera på relationsbyggande aktiviteter, men deras tjänster måste också drivas ur ett kundperspektiv. Inte utifrån deras interna processer.

Tipping point
Jag tror att vi är nära en ”tipping point” när det gäller många av de delar som påverkar energibranschen och när det sker så är frågan om hur den aktören ser ut. En tydlig markör för disruption är att utmanare oftast är osynliga tills utvecklingen skenar exponentiellt.

Vem kommer att ta rollen som ”energi broker” mellan alla de ”prosumenter” som kommer att skapa ett överskott av energi? Vem kommer att hantera lagring av energi?

Möjligheter
Energibranschen har fantastiska möjligheter att ta positioner. Ett litet antal personer (ofta unga nyanställda) ser förändringarna komma och så även möjligheterna. Tyvärr så drunknar dom bland trygghetstörstande reaktionärer som varit både 10 och 20 år på samma arbetsplats.

blockchain

Här följer fyra saker som berör energibranschen och som åtminstone jag funderar på i sommar:

  1. Blockchain – Om jag fick ge rådet så borde alla försöka förstå dynamiken av så kallade ”blockkedjor”. Visst har det en hype just nu, men det kommer att påverka de flesta branscher. Läs gärna Christoffer Vollmers utmärkta artikel om blockkedjor inom försäkringsbranschen. Om blockchain har stor påverkan på förskringsbranschen, så tror jag den blir gigantisk inom energibranschen. Bra artikel i Forbes om energibranschen.
  2. Perovskite solceller – Är färgabsorberande solceller kommer att driva på utvecklingen rejält gissar jag. Solceller som glas eller i framtiden på sprayburk.
  3. Batterier – Vår syn på energilagring kommer att förändras med all ny teknik som kommer. Innovationen kommer att spira när det inte längre finns någon oljeindustri som kan hålla emot längre.
  4. Smarta staden – Det är ju inget speciellt nytt, men man kan fundera på vilken roll energibranschen i allmänhet och distributionsbolagen i synnerhet, skall ha i denna.

 

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.